Vairākums - 62% iedzīvotāju pensijas gados vēlas baudīt vecumdienas sev neko neatsakot. Jaunāka gadagājuma respondenti norāda, ka, lai to varētu realizēt, viņi būtu gatavi laicīgi veidot uzkrājumus, bet vecākie cilvēki uzskata, ka par iedzīvotāju nodrošināšanu vecumdienās jārūpējas valstij, liecina Hansabanka un "OMD Latvia" veiktā aptauja.
Populārākā atbilde uz jautājumu, kā vēlas pavadīt savus pensijas gadus, ir vecumdienu baudīšana sev neko neatsakot (62%), kam seko vēlme pievērsties kādam hobijam (35%), rūpes par ģimenes locekļiem, dzīvošana mājās (32%) un ceļošana ārpus Latvijas (30%).

Pensijas vecumā turpināt strādāt vēlas 11% aptaujāto, turklāt, visbiežāk šādu vēlmi izteikuši turīgākie respondenti – 25 % ar augstiem (virs 500 Ls uz vienu ģimenes locekli) un pa 12% ar vidējiem (80 - 250 Ls) vai vidēji augstiem (250- 500 Ls) ienākumiem.

Tikai 2% domā, ka nekas nav jādara, lai nodrošinātu savas vecumdienas, turklāt tie lielākoties jau ir cilvēki ar augstiem ienākumiem. Bet 40% respondentu uzskata, ka valstij būtu jārūpējas par pensijas nodrošināšanu vecumdienās."

Aptauja liecina, ka, lai nodrošinātu savas vecumdienas, 34% ir gatavi laicīgi veidot uzkrājumus, 24% - sekot sava pensijas kapitāla pieaugumam un veicināt to. Savukārt, jo gados vecāks respondents, jo biežāk atbildējis, ka iedzīvotāju nodrošināšanu vecumdienās jārūpējas valstij. No 40% respondentu, kuri izvēlējušies šo variantu 54% ir vecāki par 40 gadiem, 43% ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem, 26% - 20 līdz 29 gadus veci un 16% - 15 līdz 19 veci jaunieši. 57% jauniešu un 47% vecumā no 20 līdz 29 gadus vecie izvēlas laicīgu uzkrājumu veidošanu.

Lai piepildītu savas vēlmes par pensijas gadiem, kā būtiskāko 51% min vispārējo finansiālo drošību un 40% pietiekamus ikmēneša ienākumus. Šajā jautājumā būtiski atšķiras Rīgā un laukos dzīvojošo viedoklis – vairākums rīdzinieku (62%) norāda, ka būtiskākais ir vispārējā finansiālā drošība, savukārt laukos iedzīvotāji (62%) labprātāk vēlētos saņemt regulārus ikmēneša ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!