Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks ir pārliecināts, ka jaunais Tiesu iekārtas likums paredzēs lielāku tiesu finansiālu neatkarību no izpildvaras, cels to kvalitāti un efektivitāti, kā arī labāk pasargās iedzīvotājus no ierēdņu patvaļas, paaugstinot tiesiskumu. Tā žurnālistiem Aksenoks sacīja ceturtdien.
Tiesu iekārtas likums paredz izveidot no Tieslietu ministrijas (TM) neatkarīgu Tieslietu padomi, kura pildīs lemējinstances funkcijas. Padomes sastāvā būs Augstākās un Satversmes tiesu priekšsēdētāji, tieslietu ministrs, Saeimas juridiskās komisijas un Valsts cilvēktiesību biroja vadītāji, augstskolu pārstāvji un seši tiesneši. Padomes pienākumos ietilps tiesnešu atlase un to mācību nodrošināšana. Padome un tās budžets būs neatkarīgi no TM.

Likumā kā jaunievedums Latvijas tieslietu sistēmā paredzēts administratīvā procesa likums. Galvenā administratīvā procesa atšķirība no civilprocesa būs vienkāršota un atvieglota pilsoņu sūdzību izskatīšana, kur tiesnešiem vajadzēs veikt apstākļu izvērtēšanu un zināmā mērā pat sūdzību iesniegušā pilsoņa aizstāvību, norādīja Aksenoks.

Administratīvā procesa likumā izpildi nodrošinās speciālas administratīvās tiesas un 35 tiesneši, kuru atlasē īpaša uzmanība tiek pievērsta ne tikai juridiskajai izglītībai, bet arī darba pieredzei valsts un pašvaldības institūcijās. Pēc atlases, kur vērtēs arī viņu psiholoģisko piemērotību, tiesneši izies vēl trīs mēnešu mācību kursu un darbu sāks 2004. gada 1. februārī.

"Šī likuma mērķis ir ierobežot ierēdņu patvaļu, jo tagad viņiem būs jārēķinās, ka to lēmumu ir vienkāršāk un vieglākos apstākļos pārsūdzēt," teica Aksenoks.

Lai grieztos administratīvajā tiesā, pilsonim būs jāiemaksā piecu latu nodeva, bet prasības apmierināšanas gadījumā viņam naudu atmaksās.

Šobrīd Latvijas civiltiesās izskata ap 2000 administratīvo lietu, taču, sākot darboties jaunajām tiesām, to skaits varētu augt atviegloto noteikumu dēļ, norādīja Aksenoks.

Sākotnēji Administratīvās tiesas darbosies Rīgā, taču ar laiku tās darbu uzsāks arī lielākajās Latvijas pilsētās. Savukārt prasību būs iespējams uzturēt arī rakstiskā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!