Foto: DELFI
Visi Jēkabpils traģiskajā "policistu laupītāju" lietā iesaistītie atzinuši savu vainu uzbrukumā spēļu zāei "Fēnikss", bet neatzīst līdzdalību savu kolēģu likumsargu nogalināšanā, laikrakstam "Latvijas Avīze" (LA) pastāstījusi prokurore Vida Kravcova.

Kravcova pastāstījusi, ka visi Jēkabpils lietā iesaistītie atzinuši vainu laupīšanā, bet sarežģītāk ir ar šāvējiem. Bijušais specvienības "Alfa" darbinieks Arvo Žagars noliedzot, ka būtu šāvis, tāpat Tukuma policists Deniss Hristoforidi – ka būtu šāvis uz policistu, kurš izdzīvoja, pateicoties tikai ārstu profesionalitātei. Savukārt pārējie trīs neko neesot redzējuši.

Tāpēc pirmstiesas izmeklēšana ieilgusi, jo bijis nepieciešams veikt ķīmiskas, bioloģiskas, traseloģiskas un citas ekspertīzes, lai rekonstruētu notikumu gaitu. Prokurore uzskata, ka pierādījumi savākti pietiekami un pārliecinoši – tie parāda konkrēti katra vainu un lomu noziegumos, katrā ziņā pašai Kravcovai viss esot skaidrs. Sīkāk par pierādījumiem prokurore atsakās runāt.

No vienas puses, viņa šāvējus saprotot – par bruņoto laupīšanu draud 10 – 17 gadu cietumsods, bet par bruņotu slepkavību grupā un pat par mēģinājumu to darīt var piespriest 15 – 20 gadus vai pat mūža ieslodzījumu. Tāpēc arī apsūdzētie mēģinot liegties, cerot, ka konkrētu vainīgo nepierādīs. Kad slepkavoja, tad gan bija citas domas galvā: neoficiālā informācija liecinot, ka Žagars pat izdarījis kontrolšāvienu galvā, lai policists neizdzīvotu un neliecinātu, informē LA.

Kravcovai likums neļaujot paust savu personisko attieksmi pret apsūdzētajiem. Arī 16 sējumos apkopotās izmeklēšanas detaļas viņa atsakās izpaust, lai viņas izteikumi netiktu izmantoti pret viņu tiesas procesā. Tiekoties ar šiem vīriešiem Rīgas centrālcietumā, viņi par sevi atstājuši nosvērtu iespaidu. Prokurore uzskata, ka katrs atsevišķi no apsūdzētajiem uz noziegumu nebūtu sadūšojies, viens otru pārliecinājuši un nostrādājis bara instinkts. Neviens gan neatzīstas, ka būtu iniciators un pasākuma līderis.

Apsūdzētie nolīguši vairākus pazīstamus Rīgas advokātus. Tikmēr Tukumā varas struktūras domā, kā sagaidīt savus bijušos policistus brāļus Hristoforidi un Žagaru, kurus tiesa var nolemt konvojēt materiālu pārbaudei uz nozieguma vietām, ko viņi pastrādājuši šajā vietā. Kā LA izteicās kāds Tukuma varas pārstāvis, noteikti tiks pieprasīta policijas specrota, jo apsūdzētie noteikti esot gatavi uz visu.

Jau vēstīts, ka lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī – pieci vīrieši. Nu jau bijušie vienības "Alfa" darbinieki Žagars un Leonīds Koņuhovs, bijušie Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki Deniss un Pāvels Hristoforidi, privātpersona Staņislavs Babelis apsūdzēti par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī, Žagars – arī par policista noslepkavošanu un otra policista slepkavības mēģinājumu, Deniss Hristoforidi – arī par slepkavības mēģinājumu.

Vēl lietā figurē Staņislavs Berkuls un Edgars Paruškins, kuriem ar traģisko aplaupīšanu Jēkabpilī nav sakara, bet viņi apsūdzēti par senākiem noziegumiem – zādzībām, svešas mantas tīšu iznīcināšanu, personas sagrābšanu mantkārīgā nolūkā, lietojot vardarbību un draudus, izspiešanu, sveša maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu –, kuros iesaistīti arī Jēkabpilī izdarītā nozieguma veicēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!