Skandināvijas koncerns "Fortum" Somijas pilsētā Joensu nodevis ekspluatācijā bioeļļas rūpnīcu, kas ir pirmā šāda veida rūpnīca pasaulē. Kā atzīst "Fortum Jelgava" valdes priekšsēdētāja Ginta Cimdiņa, iespējams, līdzīga rūpnīca varētu tikt uzbūvēta arī Jelgavā, ziņo portāls "Jelgavas Vēstnesis".

"Fortum Jelgava" ir izstrādājis projektu ES līdzekļu piesaistei bioeļļas rūpnīcas izveidei Jelgavā, un šobrīd tas ir iesniegts atbildīgajām institūcijām izvērtēšanai, kā arī paralēli notiek projekta izpēte.

"Ja finansējums tiks piešķirts, rūpnīcu plānots būvēt līdzās jaunajai biokoģenerācijas stacijai," tā Cimdiņa. Viņa skaidro, ka bioeļļu izspiež no šķeldas, kuru pēc tam sadedzina koģenerācijas stacijā. Plānotās rūpnīcas jaudas ir ap 40 000 tonnu gadā, turklāt produkcija tiktu ražota eksportam – Skandināvijas tirgum.

Kā informē kompānija, "Fortum" koncerns nupat Somijas pilsētā Joensu nodevis ekspluatācijā bioeļļas rūpnīcu, kurā no koksnes ražo bioeļļu. Tā ir pirmā šāda veida rūpnieciskā ražotne pasaulē. Bioeļļa tiek ražota no koksnes šķeldas, zariem un citas koksnes biomasas, piemēram, no meža industrijas blakusproduktiem. Joenso rūpnīca gadā saražos 50 000 tonnas bioeļļas, kas tiks integrēta arī uzņēmuma siltumapgādes sistēmā.

Bioeļļas ražošana palielinās uzņēmumā izmantoto koksnes daudzumu Joensu koģenerācijas stacijā no 300 000 līdz 450 000 kubikmetriem gadā. Vēl bioeļļa var tikt izmantota katlu mājās siltumenerģijas ražošanai vai industriāla tvaika ražošanai, aizstājot šķidros kurināmos. Nākotnē bioeļļu varētu izmantot kā izejvielu bioķīmiskām vielām vai transporta degvielai.

Rūpnīca ir balstīta uz tā saucamo ātrās pirolīzes tehnoloģiju, kuras laikā koksnes biomasa tiek strauji uzkarsēta bez skābekļa klātbūtnes. Karsēšanas rezultātā biomasa sadalās un veido gāzes, kuras tiek kondensētas eļļā. "Fortum" bioeļļas rūpnīcā un nepieciešamajos pārbūves darbos siltumenerģijas ražotnēs ir investējis ap 30 miljoniem eiro, no kuriem 8 miljoni eiro ir Somijas valdības piešķirtās subsīdijas.

Septembrī oficiāli tika atklāta jaunā "Fortum Jelgava" biokoģenerācijas stacija. Pēc uzņēmuma aplēsēm, gadā jaunajai stacijai būs nepieciešams tik daudz šķeldas, lai varētu saražot ar 400 megavatstundas siltuma – vasaras periodā vidēji desmit kravas mašīnas dienā, bet ziemā apmēram 25 – 30.

Ja iecere par bioeļļas rūpnīcas izveidi tiks akceptēta, palielināsies arī nepieciešamās šķeldas apjomi, vienlaikus palielinot arī netiešo darba vietu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!