12. septembrī Jelgavā notika pirmā līguma par darba vidē balstītu mācību ieviešanu svinīga parakstīšana starp Jelgavas tehnikumu un uzņēmumu A/S "Amo Plant".

Jelgavas tehnikuma izglītības programmas "Autotransports" audzēkņiem pilotprojekta ietvaros būs iespēja iegūt profesionālo autoatslēdznieka kvalifikāciju, paralēli studijām praktizējoties "Amo Plant" autobusu ražotnē.

Lai tuvinātu profesionālo izglītību darba tirgus vajadzībām, sākot ar šā gada 1. septembri piecas profesionālās izglītības iestādes Latvijā uzsāk duālās sistēmas elementu ieviešanu, kas paredz elastīgu mācību plānu atbilstoši iegūstāmās profesijas specifikai – teorētiskajām mācībām izglītības iestādē mijoties ar darba pieredzi uzņēmumā.

Duālās izglītības modelis paredz ciešu teorētisko mācību un reālās darba vides sasaisti praksē, lai veiksmīgāk apgūtu darba tirgū vajadzīgās prasmes un kompetences, kā arī nepieciešamās teorētiskās zināšanas. Jaunieši, kuri piedalīsies pilotprojektos, mācoties kādā no profesionālajām izglītības iestādēm, varēs paralēli apgūt izvēlēto profesiju praksē konkrētā uzņēmumā.

Tikmēr uzņēmums, iesaistoties šāda mācību modeļa īstenošanā, varēs sagatavot darbiniekus atbilstoši savām vajadzībām, mazinot risku pieņemt darbā nepiemērotu darbinieku, jo praktikanta zināšanas un prasmes būs jau pārbaudītas.

Stājoties amatā, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis kā vienu no savām prioritātēm izvirzīja profesionālās izglītības stiprināšanu un prestiža celšanu.

Šā gada 8. jūlijā ministrs Dombrovskis un Vācijas Federatīvās Republikas vēstniece Latvijas Republikā Andrea Viktorīna parakstīja Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas un Vācijas Federatīvās Republikas Federālās Izglītības un pētniecības ministrijas nodomu deklarāciju par sadarbību profesionālās izglītības un apmācības jomā.

Praksē balstītu mācību ieviešanas pilotprojektus šajā mācību gadā uzsāka īstenot PIKC "Rīgas Valsts tehnikums", Jelgavas tehnikums, Ventspils tehnikums, Ogres tehnikums un Valmieras Profesionālā vidusskola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!