Pēc šodienas vienošanās valdībai turpināt darbu tautas uzticību zaudējis ne tikai Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), bet arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzskata opozīcijā esošās partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa uzsvēra, ka tā vietā, lai pārtrauktu valdības agoniju, "kā ziepju operā tiek izdomāts seriāla turpinājums".

Viņa arī pieļāva, ka, visticamāk, JL atkārtoti neprasīs Saeimā Godmaņa valdības demisiju, jo ir skaidrs, ka valdībai ir 53 balsis un katru nedēļu prasīt premjera neuzticību būtu muļķīgi.

Kā ziņots, Godmaņa vadītā valdība turpinās savu darbu, šodien pēc vairāk nekā četru stundu ilgas tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sacīja premjers. Šī bija pirmā abu amatpersonu tikšanās pēc Zatlera paziņojuma, ka Godmanis ir zaudējis viņa uzticību.

Zatlers pēc tikšanās žurnālistiem uzsvēra, ka pēc vairāku stundu ilgas nopietnas sarunas viņam izdevies premjeru pārliecināt, ka Godmanis ir kļūdījies, solot nodrošināt valdības reorganizāciju, kas viņam nav izdevies. Esošajā situācijā ir svarīgi, lai tiktu izpildīta Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) programma, kā arī nokārtots jautājums saistībā ar sindicēto kredītu devējiem "Parex" bankai.

Tāpat Zatlers uzsvēra, ka viņš atbalsta reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) piedāvāto valdības reorganizācijas modeli, kura īstenošana jāsāk nekavējoties. Arī Godmanis atzina, ka Zalāna piedāvātais reorganizācijas plāns ir adekvāts un tā ir daļa no SVF programmas.

Jau informējām, ka Tautas partija (TP) rosina valdības reorganizācijas gaitā izveidot 11 ministrijas. TP uzskata, ka nav jāreorganizē septiņas ministrijas - Aizsardzības, Ārlietu, Zemkopības, Finanšu, Tieslietu, Iekšlietu un Kultūras ministrija.

TP rosina izveidot Veselības un sociālo lietu ministriju, kurā tiktu apvienota Veselības un Labklājības ministrija. Izglītības un zinātnes ministrijā, pēc TP domām, ir jāapvieno pašreizējā Izglītības un zinātnes ministrija un Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija.

Partijas skatījumā, Attīstības ministrija varētu apvienot pašreizējo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, Vides ministriju un Ekonomikas ministriju.

Savukārt Satiksmes ministrijā varētu apvienot pašreizējo Satiksmes ministriju un Īpašu uzdevumu elektroniskās pārvades lietās sekretariātu.

Zalāna prezentētajā valdības reorganizācijas plānā vairākas Ekonomikas ministrijas funkcijas paredzēts atdot citām ministrijām. Piemēram, Finanšu ministrija pārņemtu makroekonomisko prognozēšanu, privatizācijas politiku, valsts un privātās partnerības politiku un statistikas uzskaiti.

Tieslietu ministrija no EM pārņemtu patērētāju tiesību aizsardzību, Kultūras ministrija - tūrisma politiku.

TM no Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas pārņemtu bāriņtiesu darbības uzraudzību, adopciju un bērnu uzturlīdzekļu jautājumu risināšanu.

Jau ziņots, ka 13.februārī koalīcijas partneri vienojās šobrīd neveikt izmaiņas valdībā. Kā žurnālistiem pēc valdību veidojošo spēku tikšanās sacīja Godmanis, šāds lēmums pieņemts, jo līdz gaidāmajiem Latvijas valsts budžeta grozījumiem neesot iespējams veltīt nevienu brīdi politiskām pārmaiņām. Pašlaik kā prioritāte izvirzīta ekonomika un finanšu jautājumi. Tāpat būtiskas ir gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, un lēmums, pēc premjera iepriekš teiktā, pieņemts arī tāpēc, lai tās varētu notikt netraucēti un organizēti.

Par koalīcijas paplašināšanu vai funkciju pārdali koalīcija vienojusies vairs nerunāt, sacīja Godmanis, kaut gan piebilda, ka viņa piedāvātais valdības reorganizācijas plāns "nav nolikts pilnīgā aizmirstībā".

Savukārt Zatlers, vēlāk komentējot koalīcijas partneru lēmumu atteikties no valdības reorganizācijas plāniem, paziņoja, ka "Ministru prezidents Ivars Godmanis ir zaudējis manu uzticību", skaidrojot savu pozīciju ar faktu, ka premjers trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu.

Reaģējot uz Zatlera paziņojumu, Godmanis pauda vēlmi situāciju ar prezidentu ļoti rūpīgi izrunāt klātienē, lai nenotiek diskusija caur masu medijiem. Godmanis apgalvoja, ka valdība nav atteikusies no reorganizācijas plāna un turpinās strādāt.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šodien, tiekoties ar koalīcijas partneriem un pārrunājot radušos situāciju, premjers pieļāvis, ka atkāpsies no amata, ja to prasīs Valsts prezidents. Godmanis šodien devās uz tikšanos Rīgas pilī bez Tautas partijas mandāta turpināt vadīt valdību, jo šī partija uzskata, ka neuzticības apstākļos premjeram nav iespējams strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!