Ārlietu ministra amatam partija "Jaunais laiks" (JL) izvirzīs Latvijas vēstnieci Francijā Sandru Kalnieti, kura nav nevienas partijas biedre, atsaucoties uz JL vadītāja Einara Repšes sniegto informāciju, vēsta laikraksts "Diena".
Kalnieti kā pieredzējušu diplomāti ārlietu ministra postenim nosaukuši vairāki partijas biedri. Viņa piedāvājumam piekritusi, jo JL ārpolitikas prioritātes sakrīt ar katram Latvijas diplomātam svarīgāko - valsts uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

JL līderis Repše aģentūrai LETA sestdien skaidroja, ka Kalnietes kandidatūra esot izvirzīta kā alternatīva jau iepriekš partijas nosauktajam ārlietu ministra amata kandidātam Grigorijam Krupņikovam. Kā zināms, Krupņikovs no amata atteicās pēc tam, kad bija uzzinājis, ka viņa vārds atrodams VDK aģentu sarakstā. Tomēr gan Krupņikovs, gan Repše iepriekš pieļāva iespēju, ka viņš varētu pretendēt uz šo amatu.

Kalniete "Dienai" sacīja, ka, apspriežoties ar kolēģiem diplomātiem, secināts - izšķirošajā laikā pirms NATO lēmuma par paplašināšanos un ES iestāšanās sarunu pabeigšanas būtu labi, ja ministrs būtu profesionāls diplomāts, jo politiķim tik īsā laikā būtu "grūti ieskrieties". Tas bijis galvenais iemesls piekrist Repšes piedāvājumam.

Turklāt JL līdera prioritātes ārpolitikā sakrītot ar katra diplomāta prioritātēm, - panākt Latvijas dalību abās organizācijās, un tādi būšot arī pirmie darbi. "Prāga un Brisele - lieciet kādā secībā gribat, jo abi ir vienādi svarīgi," laikrakstam teica Kalniete. Viņa būtu piekritusi ieņemt ministra amatu arī cita politiķa valdībā, ja vien tas nebūtu no Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas vai apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!