Partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas deputāti iesnieguši pieprasījumu premjeram Aigaram Kalvītim, prasot skaidrojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) direktora Alekseja Loskutova atstādināšanu no amata.
KNAB ir bijusi nozīmīga loma sarežģītu un apjomīgu lietu izmeklēšanā, kurās ir iesaistīti koalīcijas partiju lielākie sponsori, ierindas biedri un pat ministru prezidenta amata kandidāti, tādēļ Kalvīša vilcināšanās informēt sabiedrību par Valsts kontroles (VK) konstatētajiem iespējamiem pārkāpumiem KNAB un nekonsekventā rīcība attiecībā pret citām amatpersonām rada šaubas par atstādināšanas patiesajiem mērķiem, uzskata JL.

Pieprasījumā Kalvītim JL aicina premjeru pamatot steigu, kādā tiek virzīts jautājums par KNAB biroja vadītāja saukšanu pie atbildības, ja iepriekš vairākus mēnešus šim jautājumam netika pievērsta nekāda uzmanība. Tāpat JL vēlas noskaidrot, cik iestāžu vēl ir Latvijā, uz kuru likumu pārkāpumiem Kalvītis kā ministru prezidents ilgstoši noraugās. JL aicina Kalvīti informēt partiju par to, kā jārīkojas ministru prezidentam, ja ministri nereaģē uz VK konstatētajām nepilnībām ministriju darbā.

JL vērš uzmanību, ka VK jau iepriekš vairākās iestādēs ir atklājusi pretlikumīgu līdzekļu izlietošanu. Piemēram, revīzijas ziņojumā "Veselības aprūpes Rezerves fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojuma atbilstība normatīvo aktu prasībām" VK konstatēja, ka Veselības ministrijas (VM) amatpersonas ir pretlikumīgi izlietojušas vairāk nekā 2 miljonus latu. Arī iepriekš VK VM konstatējusi sistemātiskus likumu pārkāpumus. Līdz šim premjers nav paudis savus nostāju par VM kompetenci finanšu līdzekļu izlietošanā. Faktu izklāstu par pārkāpumiem ministrijās varētu turpināt ar rupjiem pārkāpumiem Satiksmes ministrijā, kā arī Tieslietu ministrijā, kurā vispār nav iespējams pārbaudīt līdzekļu izlietošanas atbilstību normatīvajiem aktiem.

Jau vēstīts, ka Kalvītis pirmdien atstādināja Loskutovu no amata uz izmeklēšanas laiku pēc Valsts kontroles revīzijas atklātajiem pārkāpumiem operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā 2006.gadā. Valdībā speciāli izveidota darba grupa lems par Loskutova atbilstību šim amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!