Foto: LETA
Uzņēmums "Juglas krasti" līdz šim ir izvedis 32,4% no tam piederošās smilšu kaudzes pie Vanšu tilta, taču, lai gan uzņēmums nav izpildījis Rīgas domes (RD) lēmumu par to, ka līdz 19.oktobrim ir jāizved 40% smilšu kaudzes, piespiedu smilšu izvešana pagaidām netiks sākta, pastāstīja RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

"Mēs esam saņēmuši atzinumu, ka "Juglas krasti" ir izveduši tikai 32,4% no uzņēmumam piederošajām smiltīm krautnē pie Vanšu tilta, kas nozīmē, ka nav izpildīts RD lēmums, taču piespiedu lēmuma izpilde netiks sākta. Departaments ir pieņēmis lēmumu pagaidīt līdz nākamajam noliktajam termiņam ‒ 19.novembrim ‒, kad uzņēmumam jau būs jāizved 80% no piederošajām smiltīm, lai noskaidrotu, kāda ir smilšu izvešanas dinamika," teica Burovs un norādīja, ka nākamā smilšu kaudzes mērīšana notiks 20.novembrī.

Viņš arī uzsvēra ‒ ja "Juglas krasti" būs izveduši nelielu daļu smilšu, tiks sākta lēmuma piespiedu izpilde. "Mēs skatīsimies, kāda ir smilšu izvešanas dinamika, un, ja tā būs sliktāka, tiks sākta smilšu piespiedu izvešana," teica Īpašuma departamenta direktors, taču atzina, ka RD ir ieinteresēta, lai "Juglas krasti" izvestu pēc iespējas lielāku smilšu daudzumu. "Jebkura piespiedu izpilde ir saistīta ar finanšu un administratīviem izdevumiem, līdz ar to mēs esam ieinteresēti, lai "Juglas krasti" izved pēc iespējas lielāku smilšu daudzumu," paskaidroja Burovs.

Viņš arī minēja, ka uzdevis departamenta darbiniekiem apkopot informāciju par smilšu izvešanas iespējām, lai tad, ja "Juglas krasti" arī 19.novembrī nebūs izpildījuši RD noteikto, sāktu smilšu piespiedu izvešanu.  "Tā kā tuvojas ziema un izvest smiltis būs daudz grūtāk, esmu uzdevis darbiniekiem apzināt iespējas, kā var izvest smiltis ‒ vai pa sauszemi, vai ūdeni ‒, lai tad, ja piespiedu izpilde tiks sākta, tā norisinātos pēc iespējas ātrāk," klāstīja Īpašuma departamenta vadītājs.

Tāpat viņš sacīja, ka Rīgas brīvosta departamentam ir norādījusi, ka tā līdz gada beigām varētu izvest tai piederošās smiltis. "Tās smiltis, kas nepieder "Juglas krastiem", ir Rīgas brīvostas īpašums, un viņi tās ir apsolījušies izvest līdz šā gada beigām," pastāstīja Burovs.

Jau ziņots, ka RD septembra sākumā atbalstīja smilšu piespiedu izvešanu no krautnes Balasta dambī Daugavas krastā pie Vanšu tilta. Dome nolēma, ka uzņēmumam "Juglas krasti" kā smilšu īpašniekam steidzamības kārtā jāizved visas krautnē esošās smiltis līdz šā gada 20.decembrim. Dome arī noteica smilšu izvešanas apmēra kontroles termiņus - līdz 19.oktobrim uzņēmumam ir jāizved 40% no kopējā smilšu daudzuma, bet līdz 19.novembrim jāizved 80% no kopējā smilšu daudzuma. Saskaņā ar domes lēmumu - ja "Juglas krasti" šīs prasības neizpildīs, Īpašuma departamentam būs jāveic lēmuma piespiedu izpilde apmērā, kas nepieciešams, lai novērstu sabiedriskās drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu ilgtermiņā. Kopumā "Juglas krastiem" jāizved 38,2 tūkstoši kubikmetru smilšu.

Domē jau iepriekš norādīja, ka dažādas Rīgas pašvaldības institūcijas vairākkārt konstatējušas, ka krautne ir brīvi pieejama un nav norobežota, lai nepieļautu nepiederošu personu piekļūšanu tai, tā netiek pienācīgi apsaimniekota un uzturēta. Smilšu kaudze apdraud sabiedrisko drošību, degradē Rīgas pilsētas ainavu, rada negatīvu ietekmi uz vidi, jo smilšu krauja nav nostiprināta un apsegta, tādējādi vēja dēļ notiek pastiprināta Daugavas gultnes aizsērēšana un blakus esošo inženierkomunikāciju bojāšana. Domē arī atzina, ka krautnes stāvoklis turpina pasliktināties.

"Juglas krasti" pie smilšu kaudzes tika, pērn no Rīgas brīvostas par 82,4 tūkstošiem latu iegādājoties ostas gultnes padziļināšanas laikā iegūtās smiltis 75 tūkstošu kubikmetru apmērā. Uzņēmumam smilšu kalns pie Vanšu tilta bija jāaizvāc līdz 30.aprīlim, taču vēlāk šo termiņu pagarināja līdz augusta sākumam.

Pēc gultnes padziļināšanas upe kļuva 10 metru dziļa, un projekta kopējās izmaksas bija 627 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!