Foto: DELFI
Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas deputāts parlamenta plenārsēdē, debatēs par viņa izdošanu kriminālvajāšanai saistībā ar kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, aicināja savus kolēģus "balsot tā, lai nezaudētu iespēju pierādīt savu taisnību tiesā".

Saeimas deputāts pauda, ka pēdējos 20 gadus cīnījies ar korupciju, un šī cīņa neesot bijusi viegla. Tomēr viņš uzskata, ka cīņa par taisnīgumu un tiesiskumu ir attaisnojusi visas grūtības.

Parlamentārietis pauda ticību, ka drīz valsts iedzīvotāji varēs pilnībā uzticēties tiesu sistēmai un nebaidīsies ziņot par noziegumiem, tostarp par tiem noziegumiem, ko pastrādājušas valsts amatpersonas.

Juraša ieskatā šī cīņa nav par viņu, bet gan par Latvijas valsti un visiem tās iedzīvotājiem. Arī turpmāk Jurašs plānojis turpināt "cīnīties pret netaisnību".

"Cīņa nav viegla un viens nav cīnītājs. Mani mēģina piespiest padoties. Neesmu padevies, jo nekad neesmu bijis viens šai cīņā," no tribīnes paziņoja Jurašs, paužot pateicību visiem, kas viņu atbalstījuši. Tāpat politiķis uzsvēra, ka nav vienīgais, kas cietis no tiesībaizsardzības iestāžu patvaļas, bet zina, kas jādara, lai būtu pēdējais.

Jurašs atkārtoti uzsvēra, ka nav izdarījis noziegumu un ziņošana par korupciju un amatpersonu prettiesisku rīcību nav noziegums. "Absurdi, ka man tas ir jāpierāda. Lai kliedētu šaubas par to, ir nepieciešams tiesas spriedums. Lūdzu balsot tā, lai es nezaudētu iespēju pierādīt taisnību tiesā," noslēdzot savu runu, teica Jurašs.

Pēc viņa uzrunas JKP deputāti piecēlās kājās un kaismīgi aplaudēja savam kolēģim.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Saeimai dokumentus, lūdzot kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu kriminālvajāšanai izdot deputātu Jurašu.

Drošības policija (tagad Valsts drošības dienests (VDD)) iepriekš rosināja uzrādīt apsūdzību, bet prokurors nolēma izbeigt kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu pret bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Juri Jurašu (JKP).

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Aivis Zalužinskis bija secinājis, ka aizdomās turētā Juraša saukšanai pie kriminālatbildības nav tiesiska pamata, bet sāktais kriminālprocess ir izbeidzams noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

Savukārt Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers pēc savas iniciatīvas kā amatā augstāks prokurors kā nepamatotu atcēla lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu un lēma nodot krimināllietu atpakaļ VDD izmeklēšanas turpināšanai.

Kā ziņots, Jurašs publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi. Jurašs tolaik vēl Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informēja par to, ka viņu mēģināts piekukuļot.

Jurašs apgalvoja, ka nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, viņš nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus – žurnālu "Ir" un Latvijas Televīziju. Streļčenoks iepriekš paziņoja, ka Juraša izteikumi par nereaģēšanu uz kukuļdošanas gadījumiem ir "kārtējā trauksmes celšanas imitēšana".

Saistībā ar iepriekšminēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklēja VDD, kas komentārus par šo lietu iepriekš nesniedza. Jurašs uzskata, ka žurnālistiem valsts noslēpumu saturošu informāciju nav izpaudis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!