Tautas saskaņas partijas (TSP) priekšsēdētājs Jānis Jurkāns šodien notiekošajā partijas kongresā paziņoja par savu izstāšanos no šīs politiskās organizācijas.
Jurkāns no tribīnes paziņoja, ka neuzskata par iespējamu turpmāk būt par TSP biedru. Kā vienu no iemesliem, kādēļ viņš izstājas no partijas, Jurkāns minēja nespēju piedalīties “biznesa projektā”, ko vada no TSP izslēgtais Sergejs Dolgopolovs, šādi nodēvējot TSP un Dolgopolova vadītās partijas “Jaunais centrs” iecerēto apvienošanos.

Pēc šī paziņojuma TSP priekšsēdētājs demonstratīvi pameta kongresa telpas.

Jurkāns savu paziņojumu sāka ar ieskatu TSP dibināšanā un vēsturē, uzsverot, ka patlaban jau sākusies gatavošanās 9.Saeimas vēlēšanām, un iecerētā partiju apvienošanās ir solis uz šīm vēlēšanām, lai nebūtu "jāmīņājas pie aizslēgtiem vārtiem".

Pēc TSP priekšsēdētāja domām, plašāka kreisi centrisku partiju alianse neesot reāla, bet otrais variants, kas paredz veidot TSP un "Jaunais centrs" savienību, jau esot pieņemts "bankas kabinetos" un par to paziņots caur presi.

"Ko mēs gribam apmānīt," retoriski vaicāja Jurkāns, uzsverot, ka viņa tālāka darbība TSP rindās nav iespējama, īpaši, ja TSP un "Jaunais centrs" apvienību vada Dolgopolovs.

Pēc Jurkāna iniciatīvas šodien TSP kongresa darba kārtībā bija plānots iekļaut arī rezolūcijas projektu, kurā 50 TSP elektoriem jeb TSP delegātiem, kuriem kongress uzticējis piedalīties TSP un "Jaunais centrs" apvienošanos, nav mandāta balsot par Dolgopolova kandidatūru šīs savienības vadītāja amatam.

Šodien TSP pēc karstām diskusijām balsojumā izlēma Jurkāna iesniegto rezolūciju TSP kongresa darba kārtībā neiekļaut. Par šādu lēmumu nobalsoja 76, pret - 81, bet atturējās 10 no TSP delegātiem. Kopumā uz kongresu bija ieradušies 185 no iepriekš deleģētajiem 230 TSP biedriem.

Pēc šī paziņojuma TSP priekšsēdētājs demonstratīvi pameta kongresa telpas.

Jurkāna paziņojums par izstāšanos no TSP šodien partijas kongresā netika vērtēts viennozīmīgi. Vladlens Dozorcevs uzsvēra, ka, līdz ar Jurkāna aiziešanu no partijas, TSP zaudējusi ievērojamas vēlētāju daļas balsis, savukārt Jānis Urbanovičs aicināja klātesošos vēl "pāragri nelikt ziedus" uz partijas un Jurkāna "attiecību kapa".

Vēl vairāki delegāti norādīja, ka TSP priekšsēdim, kurš tik ilgu laiku vadījis partiju, nav bijis tiesību "mest plinti krūmos" un atteikties no tālākās cīņas.

Sestdien notika TSP kongress, kurā tika nolemts apvienoties ar JC.

Jurkāns kā TSP pārstāvis ir ievēlēts Saeimā. Par TSP priekšsēdētāju viņš tika ievēlēts 1994.gada februārī - partijas dibināšanas kongresā, ilgu laiku vadīja arī TSP Saeimas frakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!