Foto: Ilmar Saabas
Jūrmalas Pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns nosoda policista Ingūna Piča neprofesionālo un prettiesisko darbību, kas atklājās žurnālistu eksperimenta "Bistro Frics" laikā, kā arī viņa pēcāk žurnālistam izteiktos draudus uzskata par "pilnīgi nepieņemamiem".

Kivkucāns sacīja, ka Piča darbību nosoda. "Tas nav viņa kompetencē - kārtot jautājumus, kas uz viņu neattiecas," pauda Piča priekšnieks. Savukārt draudu izteikšanu žurnālistam Kivkucāns vērtē kā nepieņemamu policista rīcību. Pašreiz Pičs esot saslimis, taču pēc atgriešanās darbā viņam pirms atlaišanas, kā to paredz likums, būs jāsniedz skaidrojumi vadībai par notikušo, pastāstīja Kivkucāns.

Komentējot Piča līdzšinējos darba rezultātus amatā, Kivkucāns sacīja, ka par viņu var teikt tikai to labāko. Pičs kā vecākais inspektors specializējies darbā ar nepilngadīgajiem un šos pienākumus, pēc Kivkucāna vārdiem, veicis labi. "No skolām daudz pozitīvu atsauksmju saņēmām, kur viņš lasījis lekcijas," sacīja policijas vadītājs. Viņš gan atzina, ka pērn Pičam izteikts rājiens, jo viņš bez saskaņošanas ar policijas vadību paralēli strādājis par apsardzes darbinieku.

Atbildot uz jautājumu, vai pēc notikušā nesekos kāda rīcība, kas palīdzētu pārliecināties, ka citi policisti godprātīgi veic savus pienākumus, Kivkucāns sacīja, ka dienesta pārbaude netiks ierosināta, jo tam pašreiz neesot pamata. "Domāju, ka šis bija ārkārtas gadījums, ceru, ka citi darbinieki ko tādu nav veikuši un neveiks," pauda Kivkucāns. Nākamnedēļ gan tikšot sasaukta darbinieku kopsapulce, kur tiks pārrunāts notikušais. "Atgādināšu darbiniekiem, ka viņi ir policisti arī ārpus darba laika," sacīja policijas priekšnieks, piebilstot, ka laika periodā, kas fiksēts Latvijas Televīzijas raidījumā, kad iemūžināti Piča pārkāpumi, viņam tāpat bijusi ārsta konstatēta darba nespēja.

Kā ziņots, Jūrmalas pašvaldības policists izteicis draudus Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistam, kurš darbojies raidījumu cikla "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentā ""Bistro ''Frics'' - kā ir būt mazajam uzņēmējam Latvijā?", vakar vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

LTV ziņoja, ka īsziņa saņemta no mobilā tālruņa numura, kuru raidījuma tapšanas laikā izmantoja Jūrmalas Pašvaldības policijas darbinieks Pičs.

Policists žurnālistam nosūtījis īsziņu, kurā vēstīts, ka "dzīve gara, gan tiksimies". LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte uzsvēra, ka šādas darbības tiek uztvertas kā reāli draudi žurnālista dzīvībai un veselībai, kā arī mēģinājumi ietekmēt preses brīvību un LTV kā masu informācijas līdzekļa redakcionālo neatkarību. Pēc LTV rīcībā esošas neapstiprinātas informācijas, attiecīgā persona ir arī interesējusies par LTV žurnālista dzīvesvietas adresi.

LTV ir vērsusies Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē ar lūgumu sākt faktu pārbaudi un veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu iespējamo LTV žurnālista dzīvības un veselības apdraudējumu, kā arī mēģinājumu ietekmēt preses brīvību un LTV redakcionālo neatkarību.

Jūrmalas domē arī iepriekš apliecināja, ka pēc raidījuma sākts process, lai ar pašvaldības policijas vecāko inspektoru Piču tiktu izbeigtas darba tiesiskās attiecības. Tāpat pēc raidījuma būvvaldes vecākā būvinspektore Aina Birina saņems disciplinārsodu, kas atsauksies uz ikgadējo darba novērtējumu un atalgojuma apmēru.

Domē atzīst, ka minētie darbinieki, kā atklājās eksperimentā, nav godprātīgi pildījuši savus darba pienākumus, rīkojušies "neprofesionāli un neētiski pret uzņēmējiem".

Kā ziņots, LTV pirmajā kanālā no 2.novembra vērojama raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" piecu sēriju operācija "Bistro "Frics"", kas veidota ar mērķi atklāt mazā biznesa aizkulises Latvijā, informēja LTV komunikācijas speciāliste Agita Pudule.

Raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālisti šovasar Jūrmalā, Jomas ielā, atvēra sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu - bistro "Frics". Tas tika darīts ar mērķi, lai saprastu, redzētu un izjustu mazā biznesa aizkulises - birokrātiju, korupciju un biznesa perspektīvu. Pētījuma gaitā darbā tika pieņemti cilvēki, kas par žurnālistu eksperimentu neko nezināja. Savukārt paši žurnālisti uzņēmumam uzsūtīja virkni pārbaužu un veica dažādus eksperimentus, informēja Pudule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!