Foto: LETA
Uzņēmums, kas īstenojis remontu Pumpuru vidusskolā, kur pagājušajā nedēļā mācību laikā iebruka griesti, veicis renovāciju arī Rīgas skolās, ziņo raidījums "Nekā personīga".

"Delfi" jau vēstīja, ka kompānija "SZMA Rīga" sākts maksātnespējas process. 2011.gadā šī firma uzvarēja Jūrmalas pilsētas domes izsludinātajā konkursā par skolas jaunā korpusa renovāciju par 777 004 latiem (1 105 580 eiro).

Šī uzņēmuma īpašnieku jaundibināta firma saņem daudz pasūtījumu Rīgas izglītības iestādēs, vēsta "Nekā personīga".

Raidījums uzsver, ka tikai laimīga nejaušība izglāba Jūrmalas skolēnu dzīvības. Līdzīgi kā Zolitūdē, sākotnējās ekspertu versijas liecina, ka griestu konstrukcijai izmantotas nepiemērotas skrūves un stiprinājumi.

"Acīmredzot, kāds atkal gribēja ietaupīt uz bērnu rēķina un iekļauties viszemākajā tāmē, lai nopelnītu. Es tā to saprotu," secina Pumpuru vidusskolas direktore, Jūrmalas domes deputāte Irēna Kausiniece (ZZS).

Ne autoruzraugam arhitektam Leonīdam Tugaļevam, ne būvuzraugam Jānim Vīgantam sertifikāti nav apturēti, jo profesionālās organizācijas to nevarot darīt pēc savas iniciatīvas, atzīst raidījums.

Tikmēr "SZMA Rīga" īpašnieku vārds figurē arī kriminālprocesā saistībā ar naudas atmazgāšanu. No pusotra miljona eiro, ko ar šī shēmas palīdzību ar celtniecību saistītās firmas izkrāpa, valstij izdevies atgūt 223 tūkstošus. Daļu procesa drīzumā plānots nosūtīt uz prokuratūru.

Līgumu par Pumpuru vidusskolas remontdarbiem parakstīja "SZMA Rīga" amatpersona Latvijas nepilsonis Aleksejs Zagarskihs. Viņš bija bankrotējušās firmas īpašnieks, kopā ar Žannu Kirjonovu un Jeļisejevu Viktoru. Tām pašām personām tagad pieder cits būvniecības uzņēmums "SZMA R", kas reģistrēts tajā pašā adresē Rīgā Bērzaunes ielā, kur atradās Pumpuru vidusskolu remontējusī firma. Kad tur ierodas TV3, ceļu aizšķērso apsargs, kurš sazvanās ar Zagarskihu. Būvfirmas amatpersona dod komandu mūs pie sevis nelaist

Kirjanovas, Zagarskiha un viņa radinieka firmas veido pilnsabiedrību, kam ir panākumi Rīgas pašvaldības iepirkumos. Tikai šogad tā ieguvusi desmit dažādus pasūtījumus remontēt galvaspilsētas skolas un citas izglītības iestādes par 3,5 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!