Foto: PantherMedia/Scanpix
Jūrmalnieki ir spiesti paciest trokšņotājus un naktsmiera traucētājus domes vadības gadiem ilgā akluma dēļ, jo pašvaldība šo pretlikumīgo rīcību pielīdzina sīkajam huligānismam, nevis soda pārkāpējus atbilstoši likumam, sašutumā ir biedrība "Tautas balss".

Trokšņainākās vietas, par kurām sūdzējušies iedzīvotāji šovasar: trijos mēnešos pašvaldības policija ir saņēmusi 28 izsaukumus par naktsmiera traucēšanu, ko rada naktskluba "Havana Launge Club" darbība vien. Iedzīvotāji sūdzējušies arī par restorāna "Estrāde", par Dzintaru koncertzāli un citu izklaides vietu radīto troksni.

Uzklausot pilsētnieku sūdzības, "Tautas balss" šā gada novembrī vērsās ar ierosinājumu Jūrmalas domē sakārtot sabiedriskās kārtības noteikumus atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam, lai novērstu turpmāku iedzīvotāju tiesību neievērošanu.

Tikmēr nule no domes saņemtais situācijas skaidrojums, rada priekšstatu par domes juridisko nekompetenci vai arī vēlmi izdabāt šaurai uzņēmēju grupai, tā uzskata biedrība.

"Kodekss paredz administratīvo atbildību gan uzņēmējiem, gan privātpersonām par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz noteiktajā diennakts stundā pieļauto akustiskā trokšņa līmeni. Likums paredz, ka klubiem, bāriem, restorāniem un citiem pārmērīgi skaļajiem komersantiem var piemērot naudas sodu no vairākiem simtiem līdz pat vairākiem tūkstošiem latu.

Tādēļ nav skaidra domes vadības spītīgā vēlme pielīdzināt šos pārkāpumus sīkajam huligānismam, kas neatbilst pārkāpumu būtībai un neļauj sodīt reālos vainīgos," skaidroja biedrības pārstāvis Mārtiņš Visockis.

Atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam ikvienas pašvaldības pienākums ir gan piemērot sodus pretlikumīgajiem trokšņotājiem un naktsmiera traucētājiem, gan atbilstoši spēkā esošajiem ministru kabineta noteikumiem nodrošināt mērījumus, lai konstatētu trokšņu robežlielumu pārkāpumus, vai arī deleģēt šo funkciju atbildīgai pašvaldības iestādei, kas visbiežāk ir pašvaldības policija.

"Arī šajā ziņā domes ierēdņi turpina atsaukties uz konkrētajai situācijai neatbilstošiem tiesību aktiem un novelt atbildību uz Veselības inspekcijas pleciem. Nav šaubu, ka pašvaldībai nevajag ierīkot un uzturēt sertificētas laboratorijas, taču tas noteikumos arī nav prasīts.

Proti, laboratorija šo trokšņu mērījumu veic pēc pašvaldības vai pašvaldības policijas pieprasījuma. Turklāt, ja tiek konstatēti trokšņa līmeņa pārkāpumi un naktsmiera traucēšana, tad šos izdevumus apmaksā vainīgais komersants, nevis pašvaldība - tā pilsētas budžets pat necietīs," uzsver Visockis.

Pārmērīgas trokšņošanas un naktsmiera traucēšana ir problēma Jūrmalā jau vairākus gadus, bet pretēji Jūrmalas domes vadītāja Gata Trukšņa vairākkārtējiem un skaļajiem publiskajiem solījumiem tā joprojām nav atrisināta.

"Tautas balss" ar iniciatīvu sakārtot pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumus vērsās arī pie Jūrmalas sabiedriskās padomes, kurā pārstāvētas visas lielākās Jūrmalas nevalstiskās organizācijas. Biedrība aicināja Jūrmalas sabiedrisko padomi mudināt domi iesaistīt tās pārstāvjus sabiedriskās kārtības noteikumu izskatīšanas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!