Foto: DELFI Aculiecinieks

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji 348 reizes devās novērst spēcīgā vēja un negaisa radītos postījumus, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

No šiem izsaukumiem 52 gadījumos VUGD palīdzība nebija nepieciešama – kokus novāca iedzīvotāji pašu spēkiem vai citi seku likvidēšanas darbos iesaistītie dienesti.

Vētrā viens cilvēks Latgalē zaudēja dzīvību, bet vēl vairāki guva ievainojumus, otrdien pavēstīja veselības ministre Līga Meņģelsone (AS). Latgalē koks uzkritis cilvēkam, kurš no gūtās galvas traumas miris, vēl astoņi cilvēki vētrā ir cietuši, pieci no viņiem nogādāti stacionārā, norādīja ministre.

VUGD informē, ka pirmie izsaukumi uz Dobeles novadu tika saņemti dažas minūtes pirms pusdienlaika. Pēc tam par postījumiem iedzīvotāji ziņoja arī no Tukuma novada.

Pēc pulksten diviem strauji pieauga izsaukumu skaits no Rīgas un tai tuvākajiem novadiem, savukārt vakarpusē visvairāk izsaukumu tika saņemts no Latgales un Vidzemes.


Jaunu izsaukumu pieteikumu skaits samazinājās pēc pulksten astoņiem vakarā.

Otrdienas rītā vairākās vietās Latvijā turpinās seku novēršanas darbi, jo tiek saņemti jauni izsaukumi uz negaisa postījumiem, līdz ar to kopējais izsaukumu skaits pieaugs.

Visvairāk izsaukumu reģistrēts Rīgas pilsētā, kur ugunsdzēsēji glābēji 86 gadījumos steidzās palīgā cilvēkiem.


Latgalē saņemti 77, Zemgalē – 68 , Vidzemē – 60, Rīgas reģionā – 50, bet Kurzemē septiņi izsaukumi uz negaisa un vēja radīto seku novēršanas darbiem.

No pašvaldībām visvairāk izsaukumu reģistrēti Rīgā – 86, Daugavpilī – 40, Dobeles novadā – 33, Augšdaugavas novadā – 18 izsaukumi.

Lielākajā daļā gadījumu vēja lauzti koki bija nokritušu uz ceļa braucamās daļas. Ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī, lai kokus novāktu no automašīnām un ēku jumtiem.

Augšdaugavas novada Sventes pagastā koks bija uzkritis cilvēkam. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās iedzīvotāji cilvēku atbrīvoja un nodeva NMPD darbiniekiem.

Madonā stiprais vējš bija norāvis trīsstāvu dzīvojamās mājas jumta siltinājumu. Madonas novada Aronas pagastā stiprā vēja dēļ bija sasvērusies vienstāva fermas dzelzbetona siena, apdraudot 13 lopus. Dzīvnieki tika nogādāti drošā vietā.

Savukārt Dārza ielā Jelgavā koks bija uzkritis dzīvojamai mājai. Āzenes ielā Rīgā koks bija uzkritis divām automašīnām un ceļa braucamai daļai. Ogres novada Ogresgala pagastā vairāki koki bija nokrituši uz divām dzīvojamām mājam un ceļa braucamās daļas. Līdumu ielā Rīgā koks bija nokritis uz dzīvojamās mājas jumta.

Jelgavas novada Vilces pagastā pusotra kilometra garumā bija nokrituši 50 līdz 70 koki. Vēl vairākās vietās Latvijā koki bija nokrituši uz vieglajām automašīnām un ēkām.

Izsaukumos smagākie postījumi novēroti Dobeles novadā. Dobeles novada Dobeles pagastā vairākām ēkām vējš bija norāvis jumtus, bet Auru pagastā koks bija uzkritis piecstāvu dzīvojamai mājai, savukārt pagalmā koki bija nokrituši uz vairākām vieglajām automašīnām.

Puķu ielā Dobelē koks bija uzkritis trīs automašīnām, bet Naudītes pagastā divstāvu dzīvojamai mājai bija izsisti stikli un daļēji norauts jumts. No ēkas evakuējās 13 cilvēki.


VUGD informē, ka ugunsdzēsēju glābēju reaģēšana uz izsaukumiem notika, izvērtējot iespējamo bīstamību un apdraudējumu iedzīvotājiem, kā arī izsaukumu saņemšanas secībā.

Vēja un negaisa vissmagāk skartajās vietās, lai likvidētu spēcīgā vēja radītās sekas, tika iesaistīti VUGD papildspēki no apkārtējiem novadiem, kā arī ugunsdzēsēji glābēji, kas atradās no dienesta pienākumu izpildes brīvajā laikā.

Aizvadītajā diennaktī VUGD kopumā saņēma 427 izsaukumus – 37 uz ugunsgrēku dzēšanu, 316 uz glābšanas darbiem, bet 74 izsaukumi bija maldinājumi.

Jau ziņots, ka Latvijā pirmdien piedzīvota viena no pēdējos gados spēcīgākajām un postošākajām vētrām – vēja brāzmas Madonā sasniedza 30 metrus sekundē, bet Dobelē – 33 metrus sekundē.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatīja augstākā līmeņa brīdinājumu par pērkona negaisu.

Pirmdienas vakarā elektroapgāde bija traucēta aptuveni 40 000 mājsaimniecību.

Vētras visvairāk postītajos novados jau pirmdien paviesojās vides ministrs Māris Sprindžuks (AS), kurš pēc vētras postījumu vietu apmeklējuma Dobelē un Tērvetē teica, ka tur skatam paveras šausmīgs un traģisks skats, jo postījumi ir milzīgi.

"Tā nav viena šaura josla. Plašākā reģionā vētra gāzusi kokus, rāvusi ēkām jumtus. Tāpat vietām ir nolīdzināti nenokultās labības lauki," redzēto raksturojis Sprindžuks. Viņš pieļāva, ka visiem no vētras un krusas cietušajiem palīdzēt nevarēs.

Viņš norādīja, ka valdībai būs jālemj, kā šajā situācijā vispār var palīdzēt – iespējams, būs nepieciešama aizdevumu programma, lai cilvēki varētu sakārtot savus īpašumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!