Premjers Aigars Kalvītis uzskata, ka algu pieauguma tempa samazinājums mediķiem, skolotājiem, policistiem un citiem valsts sektora darbiniekiem ir vienīgā pareizā izvēle pašreizējā situācijā.
Kalvītis pirmdien žurnālistiem sacīja, ka savulaik panāktā vienošanās ar arodbiedrībām par algu paaugstināšanas plāniem paredzēja piebildi - "atbilstoši valsts budžeta iespējām". Premjers uzsvēra, ka samazinājums tiek attiecināts uz visiem vienādi un "valdībai nav nekādas citas izvēles".

Tuvākajā laikā valdība ar darba devējiem un sociālajiem partneriem centīsies panākt vienošanos, kurā konkretizēs nosacījumus algu pieaugumam nākamajos gados.

Premjers pirmdien uzsvēra, ka pārpalikuma budžeta veidošana ir vienīgais instruments inflācijas mazināšanai valstī, nekādu citu iespēju, izņemot katra paša centienus, neesot. Premjers uzsvēra, ka nakamā gada budžets ir ne vien "taupības budžets", bet arī pirmoreiz - vidēja termiņa budžets, tādejādi visām iestādēm ir aptuveni skaidrs, kāds finansējums tām būs turpmakajos gados.

Jau vēstīts, ka valdības apstiprinātais nākamā gada budžeta projekts paredz samazināt algu pieauguma tempus valsts sektorā strādājošiem, paredzot tikai 10% algu pielikumu tiem, kuru alga ir zemāka par vidējo darba samaksu valsts sektorā. Tas nozīmē, ka netiks pildīti valdības solījumi skolotājiem, mediķiem un citu nozaru darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!