Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) gatavojas prasīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadības paskaidrojumus saistībā ar publiski izplatīto informāciju par Rīgas apgabala tiesneses un Satversmes tiesas tiesneses amata kandidātes Zaigas Vrubļevskas, iespējams, nelikumīgām darbībām.
Kā piektdien intervijā "Latvijas Radio 4 - Doma laukums" izteicās premjers, paskaidrojumi tiks prasīti par minētās informācijas izplatīšanu, iepriekš neinformējot par biroja rīcībā esošajiem materiāliem valdības vadītāju, kura pārraudzībā KNAB atrodas.

Kalvītis apgalvoja, ka tikai no preses uzzinājis par to, ka KNAB nosūtījis Ģenerālprokuratūrai materiālus, lūdzot pārbaudīt, vai par "apzināti nelikumīgu" civillietas izskatīšanas atlikšanu 24.janvāra tiesas sēdē, kuras priekšsēdētāja bija Vrubļevska, ir jāierosina kriminālprocess.

Rīgas apgabaltiesa 24.janvārī līdz 15.martam atlika vairāku sūdzību izskatīšanu, kas iesniegtas pēc AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) akcionāres SIA "Skonto nafta" prasības ierosinātajā lietā par vairāk nekā deviņus miljonus latu vērtajām AS "Ventspils nafta" (VN) akcijām.

15.februārī Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka pārbaudes gaitā nav atklājusi tādus faktus vai apstākļus, kas būtu par pamatu kriminālprocesa uzsākšanai vai atteikumam uzsākt kriminālprocesu pret Vrubļevsku.

Lai gan pārbaudē neesot atklājušies fakti vai apstākļi kriminālprocesa uzsākšanai vai atteikumam to darīt, pārbaudes veicēju skatījumā, konstatēti rupji Tiesnešu ētikas kodeksa kanonu un zvērinātu advokātu profesionālās ētikas normu pārkāpumi.

Šī iemesla dēļ, pamatojoties uz likumu Par tiesu varu, Tiesnešu disciplinārās atbildības likumu un Advokatūras likumu, pārbaudes atzinums nosūtīts Augstākās tiesas priekšsēdētājam Andrim Guļānam, tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (TB/LNNK) un Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājam Jānim Grīnbergam jautājuma lemšanai par disciplinārlietu ierosināšanu.

Zaļo un zemnieku savienība jau bija izvirzījusi Vrubļevskas kandidatūru Satversmes tiesas tiesneses amatam un guvusi šim solim pārējo valdības koalīcijas partiju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!