Valdība jau ir piemērojusi visus iespējamos pasākumus inflācijas mazināšanai, trešdien preses konferencē atzina Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).
Viņš norādīja, ka valdība nodrošinājusi zemu valsts budžeta deficītu, kas pērn bijis ap 1% no iekšzemes kopprodukta plānoto 1,68% vietā. Tāpat nav palielināts akcīzes nodoklis degvielai un nav piemērots pievienotās vērtības nodoklis apkurei.

"Citu instrumentu valdības rīcībā nav," atzina valdības vadītājs, piebilstot, ka netiek plānots ieviest nodokļus, kas varētu kavēt tautsaimniecības attīstību.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas Latvijā šā gada janvārī, salīdzinot ar šo laika posmu pirms gada, pieaugušas par 7,5%: preču cenas - par 7,8%, bet pakalpojumu cenas - par 6,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, paaugstinājās par 1,1%. Preču cenas pieauga par 1%, bet pakalpojumu cenas - par 1,1%.

Kā galvenos inflāciju veicinošos faktorus Kalvītis minēja komunālo pakalpojumu maksājumu, degvielas un pārtikas pārtikas cenu kāpumu, kā arī palielinātos pasta pakalpojumu tarifus. Šogad inflāciju vēl varētu ietekmēt pavasarī plānotais elektroenerģijas tarifu kāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!