Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) vēlētos izmaiņas likumdošanā, kas noteiktu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pienākumu valdības vadītāju informēt par ierosinātajām lietām pret augstām valsts amatpersonām vai augstāko ierēdniecību.
Šodien intervijā Latvijas Radio Kalvītis atzina, ka šāda prakse būtu normāla un tas novērstu "dažādus pārsteigumus", kā tas bijis gadījumā, kad KNAB uzsāka kriminālprocesu pret bijušo aizsardzības ministru, partijas "Jaunais laiks" (JL) līderi Einaru Repši.

Patlaban likumdošanā šāda pienākuma neesot, tāpēc premjers vēlas, lai tiktu veiktas izmaiņas.

Kalvītis atturējās vērtēt, vai KNAB vispusīgi un objektīvi izvērtē valsts amatpersonu finanšu darījumus, jo valdības vadītājs nejaucoties pārraudzībā esošās iestādes operatīvajā darbā. "Tas nozīmētu politisku spiedienu," skaidroja premjers, norādot, ka viņš vien uzrauga iestādes funkcionēšanu.

Vienlaikus Kalvītis kā dīvainu novērtēja faktu, ka valsts augstākās amatpersonas par kriminālprocesu, kas ierosināts pret Repši, uzzinājušas tikai pēc nedēļas.

Runājot par JL līdera atkāpšanos no aizsardzības ministra amata, Kalvītis šādu Repšes rīcību novērtēja kritiski. Viņš būtu vēlējies, lai Repše "reizi par visām reizēm" sabiedrībai paskaidrotu savus finanšu darījumus.

"Mēs būtu tad daudz priecīgāki, ja viņš izstāstītu, kā slēdzis darījumus savā kabinetā, būdams Ministru prezidents," sacīja premjers.

Kalvītis ir pārliecināts, ka sabiedrībai nevajadzētu būt noslēpumam, ja pret kādu augstu amatpersonu ir ierosināts kriminālprocess. Repšes gadījumā esot svarīgi noskaidrot, kāda ir viņa atkarība no viena kreditora un vai tas nav drauds valsts drošībai.

Premjers uzskata, ka arī citiem politiķiem jāskaidro savi finanšu darījumi, jo sabiedrību tas interesē. Kā piemēru Kalvītis minēja satiksmes ministru Aināru Šleseru (LPP), kurš arī nav atbildējis uz visiem jautājumiem par saviem darījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!