Foto: Publicitātes foto

Lai novadu reformas rezultātā nodrošinātu Olaines novada teritorijas ģeogrāfisko vienotību, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pārejas noteikumos ir paredzēts šī jautājuma risinājums, īstenojot Olaines novada un Ķekavas novada robežas grozīšanu. Tādēļ tuvākajā laikā tiks skaidrots iedzīvotāju viedoklis par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto Ķekavas novada teritorijas robežas grozīšanu, portāls "Delfi" uzzināja Ķekavas novada pašvaldībā.

Pēc VARAM iniciatīvas 17. oktobrī Ķekavas novada domes sēdē tika nolemts noskaidrot Ķekavas novada, jo īpaši, Plakanciema, Mellupu un Dzērumu, iedzīvotāju viedokli par Ķekavas novada teritorijas daļas atdalīšanu un pievienošanu Olaines novadam atbilstoši VARAM sagatavotajam grafiskajam variantam, "Delfi" informāja Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Vītoliņa.

VARAM piedāvājums ir atdalīt no Ķekavas novada Dzērumu, Plakanciema un Mellupu teritoriju pa Misas upi un to pievienot Olaines novadam.

Iedzīvotāju viedokļu noskaidrošana notiks četras nedēļas, sākot no 12. novembra. Šajā laikā iedzīvotāji varēs izteikt savu viedokli, aizpildot anketu, tajā atzīmējot sev vēlamo atbildi – atbalsta vai neatbalsta VARAM piedāvāto grafisko variantu.

Tāpat būs iespējams piedalīties iedzīvotāju sapulcē, kur tiks klātienē informēts par VARAM piedāvāto Ķekavas un Olaines novadu robežu grozīšanu ieceri, kā arī varēs iesniegt atsauksmes pašvaldības klientu apkalpošanas centros vai sūtot uz pašvaldības e-pastu.

Gala ziņojums par iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanas rezultātiem tiks izskatīts pēc iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanas termiņa beigām un viedokļu apkopošanas nākamajā kārtējā Ķekavas novada domes Attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta komitejā un Ķekavas novada domes sēdē.

Iegūtos rezultātus Ķekavas novada dome nosūtīs ministrijai izvērtēšanai un tālākajam darbam.

Ministrijas piedāvātā un valdības apstiprinātā reforma paredz izveidot jaunu Ķekavas novadu ar administratīvo centru Ķekavā, pievienojot tam arī līdzšinējo Baldones novadu.

Olaines novads ar administratīvo centru Olainē, kas jau ietver Olaines pagastu un Olaines pilsētu, administratīvi paliek nemainīgs, tikai iecerēts precizēt robežas.

VARAM sākotnējā informatīvajā ziņojumā par reformas piedāvājumu teikts, ka viens no teritoriālās reformas mērķiem ir nodrošināt teritoriju ģeogrāfisko vienotību.

Pašreizējā situācijā šim kritērijam neatbilst Olaines un Raunas novadi. Raunas novada vienotību var atrisināt, tā teritoriju apvienojot ar blakusesošu novadu.

Attiecībā uz Olaines novadu, līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanu izsludināšanai Olaines un Ķekavas novadu pašvaldībām jāspēj savstarpēji vienoties par administratīvi teritoriālās robežas precizēšanu, veicot nepieciešamās procedūras normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nodrošinot, ka līdz 2019. gada 1. augustam attiecīgi dokumenti tiek iesniegti izskatīšanai un tālākai virzīšanai VARAM.

Pretējā gadījumā šādu pienākumu pašvaldībām būs jānosaka likumprojekta pārejas noteikumos.

Valdības jau apstiprinātā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pārejas noteikumos paredzēts, ka, lai nodrošinātu administratīvās teritorijas ģeogrāfisko vienotību, viena mēneša laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās Olaines novada pašvaldība un Ķekavas novada pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodrošina attiecīgu dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu par administratīvās teritorijas robežu grozīšanu, kā arī normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sešu mēnešu laikā pēc lēmuma par administratīvās teritorijas robežu grozīšanu pieņemšanas Ministru kabinetā, pašvaldības nodrošina pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārdali.

Ja šajā punktā minētās pašvaldības noteiktos termiņos nenodrošina tām uzdotā uzdevuma izpildi, Ministru kabinets, izdodot noteikumus, lemj par administratīvās teritorijas robežas grozīšanu un pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārdali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!