Foto: Latvijas armija

Sagatavošanās darbi Kaujas grupas uzņemšanai Latvijā norit ļoti raiti, un Kanādas vadītās daudznacionālā bataljona kaujas grupas uzņemšanai jau ir ielikti stingri pamati, uzskata Kanādas Sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Pauls Vinniks.

Vinniks pauda, ka Latvija ir gatava uzņemt Kanādas karavīrus ar vislielāko viesmīlību un pretimnākšanu un ka abas valstis daudz ko var mācīties viena no otras. Viņš izteicās, ka arī sagatavošanās darbi Kaujas grupas uzņemšanai Latvijā norit ļoti raiti, norādīja Aizsardzības ministrijā.

"Protams, ir atsevišķas lietas pie kā vēl jāpiestrādā, tomēr esmu pārliecināts, ka Kanādas karavīri Latvijā būs labi nodrošināti un apgādāti. Varu apliecināt, ka Kanādas vadītās daudznacionālā bataljona kaujas grupas uzņemšanai jau ir ielikti stingri pamati," tā par vizīti Latvijā pauda Kanādas Sauszemes spēku komandieris.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube pauda, ka Kanādas ieinteresētība visaugstākajā līmenī pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar kaujas grupas uzņemšanu Latvijā, skaidri un nepārprotami apliecina padziļinātu ģeopolitiskās drošības situācijas izpratni un atbildību ar visaugstāko kvalitāti veikt uzdevumu.

Graube uzsvēra, ka jau janvāra beigās Latvijas delegācija dosies darba vizītē uz Otavu Kanādā, kur kopā ar citu daudznacionālā bataljona kaujas grupā iesaistīto valstu ekspertiem jau detalizēti pārrunās juridisko, operacionālo un infrastruktūras jautājumu izpildes gaitu.

Kā ziņots, iepriekšējās dienās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Graube tikās ar Vinniku, lai pārrunātu Varšavas NATO samita lēmumu īstenošanas gaitu.

8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas un Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību. NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā 26.oktobrī Albānija, Itālija, Polija un Slovēnija paziņoja par dalību Kanādas vadītajā daudznacionālajā bataljona lieluma kaujas grupā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!