Foto: Reuters/Scanpix /LETA

Vakcinēt vai nevakcinēt bērnus pandēmijas laikā? Tas bija viens no jautājumiem, ko uzdeva bērnu vecāki. Imunizācijas valsts padome ieteica vakcināciju neatlikt, bērnu infektoloģe Dace Zavadska norādīja: tas ir droši un nepazemina organisma aizsargspējas pret koronavīrusu un citiem vīrusiem. Tiesa, atsevišķās valstīs ieskanas vēl kāds jautājums: vai savulaik veiktā vakcinācija nedod kādu papildu labumu šodien? Pirms mēneša uzsāktā pētījumā zinātnieki Nīderlandē un Austrālijā cenšas noskaidrot, vai tuberkulozes vakcīna, ko arī Latvijā lieto jaundzimušajiem desmitiem gadu, varētu līdzēt cīņā pret Covid-19.

"Vai esat kādreiz prātojuši, kāpēc ar Covid-19 saslimušo cilvēku skaits mūsu kontinenta rietumu daļā ir ievērojami lielāks nekā bijušajās padomju valstīs?" – tieši tik uzvedinoši rakstā pie lasītājiem vērsās Eiropas Savienības jautājumos specializētais neatkarīgais interneta portāls "Euractiv," norādot, ka šī BCG vakcīna pret tuberkulozi ir nevienādi lietota Eiropas rietumu un austrumu daļā, un informējot par šiem pētījumiem. Proti, jautājumus rosina tas, ka valstīs, kur rutīnā lietota BCG vakcīna, Covid-19 gadījumu ir mazāk vai tie ir vieglāki. Tiesa, portāls arī norāda uz virkni citu faktoru, kas, iespējams, izskaidro to, kāpēc Austrumeiropu Covid-19 skāris vieglāk. Iespējams, tur iedzīvotāji disciplinētāk ievēro pašizolācijas instrukcijas, varbūt austrumeiropieši jaunā koronavīrusa draudus uztver nopietnāk, varbūt viņi joprojām mazāk arī pārvietojas.

"Varbūt" vārdu te tiešām ir daudz, un arī zinātnieki uzreiz atvēsina. Pasaules Veselības organizācija(PVO) uzsver: nav pierādījumu, ka BCG vakcīna aizsargā cilvēkus pret inficēšanos ar Covid-19 vīrusu. Notiek divi klīniski pētījumi, lai risinātu šo jautājumu, un PVO novērtēs tajos gūtos pierādījumus, kad tie būs pieejami. Taču, kamēr to nav, PVO neiesaka BCG vakcināciju Covid-19 profilaksei, vien turpina, tāpat kā līdz šim, ieteikt jaundzimušo BCG vakcināciju valstīs vai vietās, kur ir augsti tuberkulozes saslimstības rādītāji.

Portāls "Delfi" par BCG vakcīnu pret tuberkulozi un ārvalstīs uzsākto pētījumu uzrunāja Latvijas speciālistus infektoloģijā. Arī viņi, atzīstot, ka pētījums ir interesants, izturas visnotaļ piesardzīgi, ne ar kādiem apgalvojumiem nesteidzas un norāda, ka Covid-19 pacientu skaita atšķirības dažādās valstīs var ietekmēt arī citi faktori. Proti, lai arī cik ļoti cilvēki vēlētos cerību staru un vienu vienkāršu atbildi uz, kā ārsti saka, "miljoniem vērto" jautājumu "Kā pasargāt sevi no smagas saslimšanas?", pašreizējo pierādījumu līmenī tā ir tikai hipotēze.

Ko cenšas noskaidrot pētījumos Nīderlandē un Austrālijā

Apmēram pirms mēneša tika aizsākti plaši pētījumi par gandrīz 100 gadus senās BCG vakcīnas iespējamo pozitīvo efektu cīņā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!