Foto: LETA

Oktobra vidū par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētie 29 Irākas pilsoņi pieprasījuši patvērumu Latvijā, pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone.

15.oktobrī Kaplavas pagastā par Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu robežsargi aizturēja 29 Irākas valsts piederīgos. Šī ir lielākā vienā reizē aizturētā nelegālo imigrantu grupa. Starp aizturētajiem bija vairāki bērni.

Pēc apstākļu noskaidrošanas gūti pierādījumi tam, ka aizturētās personas uzturējušās Baltkrievijas teritorijā.

Valsts robežsardze saskaņā ar Latvijas un Baltkrievijas valdības līgumu bija plānojusi Irākas valsts piederīgo nodošanu atpakaļ Baltkrievijas kompetentajām iestādēm, taču ārvalstnieki pieprasījuši patvērumu Latvijā un tagad ir nogādāti patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", norādīja Pētersone.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) būs jāizlemj, vai viņiem piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu. PMLP aģentūrai LETA skaidroja, ka patvēruma meklētāja lūgums parasti tiek izskatīts trīs līdz deviņu mēnešu laikā. Tas atkarīgs no informācijas pieejamības un citiem apstākļiem. Ja PMLP lēmums ir negatīvs, tad to var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā. Šādu iespēju nesen izmantoja ģimene no Irākas un tiesa lēma, ka viņiem piešķirams alternatīvais statuss.

"Muceniekos" patvēruma meklētāju izmitināšanai pagaidām vēl vietas pietiekot. PMLP jau iepriekš norādījusi, ka Mucenieki nav slēgta tipa teritorija. Tur izmitinātajiem cilvēkiem ir jāpaziņo par iziešanu no centra. Ja persona 48 stundu laikā neatgriežas Muceniekos, tai atņem pabalstus un paziņo robežsardzei, ka šī persona ir jāizraida no valsts.

Jau ziņots, ka PMLP arī jālemj, vai piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu citai Irākas pilsoņu grupai. 1.oktobrī robežsardze aizturēja 28 Irākas pilsoņus, un visas šīs personas pieprasīja patvērumu Latvijā.

Neskatoties uz ikdienas nelegālo imigrantu pieplūdumu, Latvijai divu gadu laikā būs jāuzņem 531 patvēruma meklētājs no Eiropas dienvidvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!