Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 22. februārī, novirzīja 50 000 eiro, lai kara gadījumā Latvijas valstspiederīgos no Ukrainas evakuētu, izmantojot sauszemes ceļus.

Priekšlikuma autore Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka finanšu līdzekļi nepieciešami, lai segtu iespējamos izdevumus, kas radīsies gadījumā, ja dēļ Krievijas radītā nopietnā drošības apdraudējuma Ukrainā ierobežotas gaisa satiksmes apstākļos būs nepieciešams veikt Latvijas valstspiederīgo, kuri šobrīd uzturas Ukrainā, evakuāciju pa sauszemi.

"Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju Ukrainā īslaicīgi vai ilglaicīgi uzturas gandrīz 3000 Latvijas valstspiederīgo. Daļa no Ukrainā esošajām personām, ievērojot ĀM aicinājumu pamest Ukrainu, to būs izdarījušas, savlaicīgi izmantojot šobrīd pieejamo transportu," atzina ministrijā.

ĀM norādīja, ka gadījumā, ja tiks slēgta gaisa satiksme ar Ukrainu un ierobežota starptautisko sauszemes pasažieru pārvadātāju kustība, radīsies vajadzība organizēt sauszemes transportu to Ukrainā palikušo Latvijas valstspiederīgo evakuācijai, kuri būs izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.

Paredzams, ka tie varētu būt ap 500 Latvijas valstspiederīgo, kuri nebūs paguvuši savlaicīgi pamest Ukrainu.

Eventuāli apdraudēto Latvijas valstspiederīgo evakuācijas no Ukrainas pa sauszemi izmaksas varētu sastādīt līdz 50 000 eiro un šo summu paredzēts novirzīt no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās".

Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Atzīstot tā saukto Donbasa "republiku" "neatkarību", Putins ir ''saplēsis Minskas vienošanās", kas 2015. gadā tika noslēgtas ar mērķi atrisināt bruņoto konfliktu Donbasā, pirmdien ANO Drošības padomē sacīja ASV vēstniece Tomasa-Grīnfīlda.

Putins sapņo par Krievijas impērijas atjaunošanu, brīdināja amerikāņu diplomāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!