Laika posmā, kad karavīrs piedalīsies ātrās reaģēšanas spēkos ārpus Latvijas teritorijas, viņš mēnesī saņems piemaksu 400 latu apmērā, to paredz otrdien Ministru kabinetā (MK) pieņemtie grozījumi noteikumos par karavīru dienesta atalgojumu.
Kā skaidro grozījumu autore - Aizsardzības ministrija, par piemaksu pamatu tiek ņemtas piemaksas karavīram, kurš piedalās starptautiskajās operācijās, jo dalība ātrās reaģēšanas spēkos ir nesaraujami saistīta ar dalību tajās.

Piemaksas apjomu paredzams noteikt, vadoties pēc iepriekšēja gada periodā Jūras spēku dalības ātrās reaģēšanas spēkos - NATO augstas gatavības kaujas spēkos 1.pastāvīgā pretmīnu kuģu grupā laikā personālsastāvam izmaksāto finanšu līdzekļu kopsummas: dienesta atalgojuma un komandējuma dienas naudas 30% apjomā.

Normatīvais akts izstrādāts atbilstoši likumam "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās", kura normas definē ātrās reaģēšanas spēkus un to sastāvu, kā arī to izveides mērķi - iespējamo iesaistīšanu starptautiskajās operācijās, kā arī MK noteikumiem "Kārtība, kādā veidojamas, finansējamas un sagatavojamas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības, kas piedalās starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos".

Tāpat valdība otrdien noteica kārtību, kādā veidojamas, finansējamas un sagatavojamas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības, kas piedalās starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos.

Minētie noteikumi ir izstrādāti, lai izpildītu likumā par Latvijas NBS piedalīšanos starptautiskajās operācijās noteikto deleģējumu un precizētu normatīvo aktu regulējumu atbilstoši šā likuma grozījumam.

Noteikumi paredz kārtību, kādā veidojamas, finansējamas un sagatavojamas Latvijas NBS vienības, kas piedalās starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos. Starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos piedalās NBS sastāvā esošie militārie formējumi, militārie formējumi, kas īpaši izveidoti uz operāciju vai dalībai ātrās reaģēšanas spēkos laiku. Militāro formējumu komplektē no profesionālā dienesta karavīriem, zemessargiem un militārajiem darbiniekiem.

Pirms piedalīšanās starptautiskajā operācijā un ātrās reaģēšanas spēkos militārā formējuma personāls apgūst apmācības kursu. Ja nepieciešams, AM var vienoties ar citas valsts AM, bruņotajiem spēkiem vai starptautisko organizāciju par apmācības kursa rīkošanu citā valstī.

Starptautiskās operācijas rajonā reprezentācijas pasākumiem paredzēto līdzekļu apmērs vienai starptautiskajai operācijai ir 100 latu, ko atkarībā no misijā iesaistītā militārā formējuma personāla skaita palielina par trim latiem uz katru profesionālā dienesta karavīru, zemessargu un militāro darbinieku.

AM no ministrijas budžeta līdzekļiem militārā formējuma personālam sedz ceļa izdevumus līdz dienesta vietai ārvalstī un atpakaļ. Tāpat AM no ministrijas budžeta līdzekļiem militārā formējuma personālam par laiku, kas pavadīts ceļā līdz dienesta vietai ārvalstī un atpakaļ, atlīdzina dienas naudas izdevumus un izdevumus par viesnīcu (naktsmītni), ja tādi ir radušies un ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši dokumenti.

Pēc atgriešanās no starptautiskās operācijas profesionālā dienesta karavīram, zemessargam un militārajam darbiniekam ir tiesības ieņemt iepriekšējo amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!