Foto: DELFI

Izskanējušais risinājums par Nacionālās koncertzāles celtniecību uz privātas zemes valdībā nav skatīts, jauni lēmumi par to nav pieņemti, savā kontā mikroblogošanas vietnē "Twitter" paudis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Esmu dziļi skeptisks par šādas ēkas celtniecību uz privātas zemes," paudis Kariņš.


Svētdien, 23. februārī, raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka, neskatoties uz to, ka Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) bija atraduši vairākas vietas nacionālās koncertzāles būvniecībai, politiķi pieņēmuši lēmumu koncertzāles būvniecībai meklēt privāto zemi.

To, ka tiks meklēta privātā zeme, esot izlemts jau 2019. gada decembrī, raidījumam apstiprināja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

"Es neteiktu, ka tas ir labākais, es teiktu, ka tas ir vienīgais iespējamais. Vienīgais iespējamais tādēļ, ka, ja mēs paraugāmies uz valsts budžetu kopumā šobrīd, uz fiskālo prognozi, koncertzāle valsts budžeta ietvaros, mēs zinām, cik koncertzāle izmaksā, es vienkārši neredzu iespējas to izdarīt," sacīja kultūras ministrs.

Kā vēsta raidījums, viena no VNĪ piedāvātajām vietām bijusi Zaķusalā. Taču tur zeme iznomāta privātam uzņēmumam līdz pat 2058. gadam.

Savulaik konferenču centra būvniecībai Aigara Kalvīša valdība zemi gandrīz uzdāvināja firmai "Biznesa centrs Zaķusala", kas pieder Kalvīša padomniekam Vasīlijam Meļņikam. Kā vēsta raidījums, Meļņika firma par zemes nomu Zaķusalā valstij gadā samaksā 2,8 tūkstošus eiro un vēl tikpat – nekustamā īpašuma nodoklī. Visu līguma 50 gadu laikā par iznomātajiem 2,5 hektāriem zemes valsts saņems 142 tūkstošus eiro. Tieši ilgtermiņa nomas līgums ir iemesls, kāpēc šī vieta koncertzālei pat nav tikusi apsvērta.

Pagājušā gada pavasarī Kultūras ministrijā vērsās uzņēmums "Privāto aktīvu pārvalde", kas ir ekspolitiķa Andra Šķēles ģimenei piederoša firma. Tā piedāvāja valstij uzdāvināt zemi Andrejostā, pie Daugavas, koncertzāles būvniecībai.

Jau ziņots, ka dāvinājumam bija paredzēti nosacījumi, pirmkārt – uz dāvināta zemes gabala saprātīgā laika termiņā tiks uzbūvēta koncertzāle, savukārt otrais nosacījums paredz, ka tiks īstenots esošais detālplānojums, kurš paredz, ka tiks "iztaisnota" Eksporta iela, proti, to novirzot tālāk no Daugavas, lai rastu vietu koncertzāles celtniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!