Foto: DELFI

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien, 12. decembrī, izdevis rīkojumu par darba grupas izveidi satiksmes ministra Tāļa Linkaita vadībā Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai pēc tam, kad ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs to iekļāvis globālajā Magņitska sankciju sarakstā, portālu "Delfi" informēja Ministru kabineta preses sekretāre Sabīne Spurķe.

Kariņa rīkojumā noteikts, ka darba grupa izveidota, lai veicinātu efektīvu darbības koordināciju un nodrošinātu Ventspils brīvostas nepārtrauktu darbību un samazinātu korupcijas riskus, tādejādi mazinot ASV noteikto sankciju ietekmi uz Latvijas tranzīta sistēmu un tautsaimniecību kopumā.

Ar rīkojumu noteikts, ka darba grupu vadīs satiksmes ministrs Tālis Linkaits un tās sastāvā strādās finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Ministru prezidenta biroja vadītājs Jānis Patmalnieks, Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, Finanšu kapitāla un tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile un Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases finanšu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības – Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Līdz ar pakļaušanu OFAC noteiktajām sankcijām Lembergam noteikts aizliegums ieceļot ASV. Tāpat šāds aizliegums noteikts viņa sievai Kristīnei Lembergai, kā arī bērniem Anrijam Lembergam un Līgai Lembergai.

Valdība 11. decembrī atbalstīja satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) sagatavotos grozījumus likumā "Par ostām", ar kuriem turpmāk Ventspils un Rīgas ostas valdes sastāvēs no ministriju deleģētiem pārstāvjiem, kurus amatos apstiprinās valdība. Tādējādi no ostu valdēm tiks izslēgti četri Ventspils un Rīgas pašvaldību ieceltie pārstāvji. Vienlaikus likumprojekts paredz, ka pārraudzību pār abām ostām veiks jaunizveidota valsts kapitālsabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!