Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Valsts prezidenta vēlēšanu process būs interesantas, jo "Apvienotā sarasta" (AS) virzītajam šī amata kandidātam, uzņēmējam Uldim Pīlēnam nav koalīcijas atbalsta, otrdien, 11. aprīlī, preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par AS virzīto Valsts prezidenta amata kandidātu Pīlēnu, Kariņš atzina, ka viņš par šo faktu uzzinājis vien otrdienas pēcpusdienā no medijiem, lai gan dienas pirmajā pusē bijusi koalīcijas partneru sanāksme, kurā šī ziņa neizskanēja.

"Jebkurā gadījumā, kas attiecas uz šo kandidātu, viņam nav balsu koalīcijā. "Jaunā vienotība" jau ir izteikusies, ka atbalstīs esošā Valsts prezidenta Egila Levita kandidatūru. Tas nozīmē, ka process būs interesants, jo nevienam kandidātam nav koalīcijas atbalsta," pauda premjers, piebilstot, ka nav izslēgta iespēja koalīcijai vienoties par kādu citu amata kandidātu.

Kariņš sacīja, ka jautājums par Valsts prezidenta vēlēšanām vēl tiks pārrunāts kādā no nākamajām koalīcijas sanāksmēm.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Pīlēns būs "Apvienotā saraksta" (AS) virzītais Valsts prezidenta amata kandidāts, portālam "Delfi" apstiprināja AS Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Tavars.

Bez AS skaidru atbalstu Pīlēna kandidatūrai nav paudis neviens Saeimā pārstāvētais politiskais spēks, tomēr opozīcijas politiķi Aleksejs Rosļikovs (S!) un Ainārs Šlesers (LPV) iepriekš raidījumā "Spried ar Delfi" veltīja Pīlēnam atzinīgus vārdus, piebilstot, ka viņa kandidatūras izvirzīšanas gadījumā varētu nopietni izvērtēt.

"Pīlēna kungs, ja tiks izvirzīts, nopietni izvērtēsim," sacīja Šlesers, piebilstot, ka "Latvija pirmajā vietā" (LPV) "nopietni izvērtētu" arī Valda Dombrovska kandidatūru.

Savukārt Rosļikovs sacīja: "Ja runājam par pieklājīgiem cilvēkiem, kuri savā dzīvē ir kaut ko sasnieguši un spēj kaut ko varētu dot arī valstij, Pīlēna kungs ir viens no favorītiem, bet redzēsim."

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Viktors Valainis portālam "Delfi" atzina, ka politiskais spēks Pīlēna kandidatūru vērtēs pēc tam, kad Pīlēnu oficiāli izvirzīs šim amatam. Pēc tam ZZS aicinās Pīlēnu uz frakciju diskutēt.

"Šobrīd ir stipri pāragri spriest, jo mēs nezinām kādi būs oficiāli izvirzītie no visiem sarakstiem kandidāti, tai skaitā ZZS," teica Valainis.

Pieņemot, ka par Pīlēnu balsotu AS un opozīcijā esošās partijas LPV, ZZS un "Stabilitātei!", Pīlēns iegūtu 50 balsis. Par vienu balsi gan nav skaidrs – kā plāno balsot "Stabilitātei!" frakciju pametusī deputāte Glorija Grevcova.

Tajā pašā laikā koalīcijas partneri raidījumā "Spried ar Delfi" uzsvēra, ka prezidenta ievēlēšana ar opozīcijas balsīm būtu nopietns brīdinājuma signāls.

"Ja prezidents tiek vēlēts, piedodiet, ar Šlesera kunga, Rosļikova kunga balsīm un tās ir izšķirošās, tas būtu ļoti nepatīkams signāls un rādītājs turpmākajam koalīcijas darbam," uzsvēra Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Viņš piebilda, ka opozīcijas izvēle par labu kādiem prezidenta kandidātiem, "būsim godīgi, nekad nav bezmaksas". Tas būtu nacionālās drošības jautājums – nepieļaut, lai nākamo prezidentu nosaka "Šlesera kungs kopā ar Lemberga kungu un Rosļikova kungu", uzskata Dzintars.

Līdzīgu viedokli pauda arī "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis: "Kaķis maisā neder. Ja cilvēkam būs neskaidra nostāja un plus viņu atbalstīs Šlesers un Rosļikovs – tas būs tāds brīdinājuma signāls Latvijai, ka maz mums neliksies."

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta vēlēšanas notiks maija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!