Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ar rezolūciju ir uzdevis Veselības ministrijai (VM) divu nedēļu laikā iesniegt valdībā pārstrādātus un vienkāršotus epidemioloģiskās drošības noteikumus Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai, portālu "Delfi" informēja premjera birojā.

Premjers vēlas, lai VM pilnveidotu un uzlabotu esošo regulējumu, padarot to viegli saprotamu ikvienam valsts iedzīvotājam un pēc iespējas izvairoties no tehniskām un detalizētām epidemioloģiskās drošības prasībām valdības noteikumos.

Rezolūcijā norādīts, ka šā gada jūlijā valdībā izskatītajā VM informatīvajā ziņojumā "Par Latvijas Covid-19 stratēģiju 2021. gada rudenim" kā viens no īstenojamajiem pasākumiem paredzēts pilnveidot epidemioloģiskās drošības pasākumu regulējumu, izstrādājot sabiedrībai saprotamas un vienkārši ieviešamas, starp nozarēm salāgojamas normas.

Valsts kanceleja ir pabeigusi darbu pie pilnveidojamā regulējuma juridiskā ietvara, bet VM sadarbībā ar nozares ministrijām ir jāsagatavo un izskatīšanai valdībā jāiesniedz pilnveidoti noteikumi par epidemioloģiskās drošības prasībām.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir neapmierināts ar tempu, kādā ministrijas izstrādā jaunus epidemioloģiskās drošības pasākumu priekšlikumus, vienlaikus ministrijas tos apņēmušās izstrādāt līdz nākamajai nedēļai un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Otrdien pēc valdības sēdes Kariņš preses konferencē atzina, ka patlaban norit darbs divos virzienos. Līdz nākamajai nedēļai tiek gaidīti ministriju priekšlikumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanu un revakcināciju. Tāpat premjers sagaida, ka drīzumā tiks pārstrādāti un padarīti saprotamāki Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Minētie noteikumi ir pamata dokuments, kurā uzskaitīti epidemioloģiskās drošības pasākumi, turklāt, epidemioloģiskajai situācijai nemitīgi mainoties, mainās arī prasības, kas tiek ietvertas minētajos noteikumos. Patlaban noteikumi sastāv no 115 punktiem, kuros tostarp atrunāti ierobežojumi attiecībā uz pulcēšanos, pasākumu rīkošanu, tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu, izglītības procesa organizēšanu utt.

Šā gada jūlijā Veselības ministrija (VM) informēja valdību par Latvijas Covid-19 stratēģiju rudenim, kurā viens no priekšlikumiem paredzēja pilnveidot regulējumu epidemioloģiskās drošības prasību noteikšanai, lai nodrošinātu "sabiedrībai saprotamas un vienkārši ieviešanas un starp nozarēm salāgojamas normas". Ministrija secināja - tas nozīmē, ka ir jāpārskata 360. noteikumi.

Kariņš atzina, ka jau politiskā līmenī ir pārrunāta nepieciešamība pārstrādāt minētos noteikumus, kuru juridisko ietvari veido Valsts kanceleja, bet saturu – VM. Premjers pauda vēlmi redzēt šos noteikumus "svaigā skatījumā", jo patlaban spēkā esošajā noteikumu redakcijā ir pretrunas.

"Ja mums šie noteikumi kļūts nesaprotami, sabiedrībai vēl jo vairāk. Šiem noteikumiem ir jābūt vienkāršiem un saprotamiem," pauda Kariņš.

Komentējot 360. noteikumu pārstrādes gaidu, Kariņš pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina, ka viņš nav apmierināts ar tempu, kādā veidā tiek gatavoti lēmumi. "Mums ir jāizpilda tas, ko paši esam apņēmušies. Valdība jūlijā vienojās, ka līdz rudenim ir jāpārstrādā 360. noteikumi. Rudens ir pienācis un rezultāts ir jāsaredz. Ir jābūt skaidrībai, ko darām, un regulējumam ir jābūt vienkāršam, saprotamam un izpildāmam," pauda premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!