Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir neapmierināts ar tempu, kādā ministrijas izstrādā jaunus epidemioloģiskās drošības pasākumu priekšlikumus, vienlaikus ministrijas tos apņēmušās izstrādāt līdz nākamajai nedēļai un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Otrdien pēc valdības sēdes Kariņš preses konferencē atzina, ka patlaban norit darbs divos virzienos. Līdz nākamajai nedēļai tiek gaidīti ministriju priekšlikumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanu un revakcināciju. Tāpat premjers sagaida, ka drīzumā tiks pārstrādāti un padarīti saprotamāki Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Minētie noteikumi ir pamata dokuments, kurā uzskaitīti epidemioloģiskās drošības pasākumi, turklāt, epidemioloģiskajai situācijai nemitīgi mainoties, mainās arī prasības, kas tiek ietvertas minētajos noteikumos. Patlaban noteikumi sastāv no 115 punktiem, kuros tostarp atrunāti ierobežojumi attiecībā uz pulcēšanos, pasākumu rīkošanu, tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu, izglītības procesa organizēšanu utt.

Šā gada jūlijā Veselības ministrija (VM) informēja valdību par Latvijas Covid-19 stratēģiju rudenim, kurā viens no priekšlikumiem paredzēja pilnveidot regulējumu epidemioloģiskās drošības prasību noteikšanai, lai nodrošinātu "sabiedrībai saprotamas un vienkārši ieviešanas un starp nozarēm salāgojamas normas". Ministrija secināja - tas nozīmē, ka ir jāpārskata 360. noteikumi.

Otrdien, atsevišķiem ministriem rosinot ietvert noteikumos jaunus, aktuālajai situācijai atbilstošus punktus, Ministru prezidents aicināja vairs neveikt izmaiņas noteikumos, jo tādējādi pastāv iespēja noteikumus padarīt vēl sarežģītākus un pretrunīgākus.

Kariņš atzina, ka jau politiskā līmenī ir pārrunāta nepieciešamība pārstrādāt minētos noteikumus, kuru juridisko ietvari veido Valsts kanceleja, bet saturu – VM. Premjers pauda vēlmi redzēt šos noteikumus "svaigā skatījumā", jo patlaban spēkā esošajā noteikumu redakcijā ir pretrunas.

"Ja mums šie noteikumi kļūts nesaprotami, sabiedrībai vēl jo vairāk. Šiem noteikumiem ir jābūt vienkāršiem un saprotamiem," pauda Kariņš.

Komentējot 360. noteikumu pārstrādes gaidu, Kariņš pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina, ka viņš nav apmierināts ar tempu, kādā veidā tiek gatavoti lēmumi. "Mums ir jāizpilda tas, ko paši esam apņēmušies. Valdība jūlijā vienojās, ka līdz rudenim ir jāpārstrādā 360. noteikumi. Rudens ir pienācis un rezultāts ir jāsaredz. Ir jābūt skaidrībai, ko darām, un regulējumam ir jābūt vienkāršam, saprotamam un izpildāmam," pauda premjers.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) skaidroja, ka vasarā Valsts kancelejai tika dots uzdevums padarīt saprotamākus 360. noteikumus, bet VM tika noteikta kā Valsts kancelejas galvenā partnere. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka jaunā regulējuma izstrāde ir visu ministriju kopdarbs.

Tajā pašā laikā veselības ministrs aicināja nejaukt kopā divas lietas, proti, 360. noteikumu pārstrādāšanu un nākamnedēļ gaidāmos ministriju priekšlikumus turpmākajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem. Kariņš piebilda, ka patlaban ministriju eksperti spriež par risinājumiem, bet uzsvars būs uz to, ka pret Covid-19 vakcinētajiem netiks paredzēti jauni ierobežojumi, vienlaikus plānots paplašināt prasību pēc Covid-19 sertifikāta, lai saņemtu pakalpojumus iekštelpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!