Šīvakara LTV diskusijas “Kas notiek Latvijā?” temats ir pēdējās nedēļās uzvirmojušas, atalgojuma problēmas kultūras nozarē kontekstā ar streika draudiem Nacionālajā operā, aktieru neapmierinātību, Māra Sirmā atlūgumu korī “Latvija”, kā arī bijušās kultūras ministres Ingunas Rībenas aktualizētie jautājumi par izmaksām jaunas koncertzāles un mākslas muzeja celtniecībai.
Visus šos aspektus aptver jautājumus par valsts stratēģiju un prioritātēm kultūras nozarē, ietverot arī pēdējā laikā tik skaļi nepieminētas apakšnozares. Attiecībā uz jaunu kultūras objektu būvniecību šovakar būs iespēja salīdzināt argumentus pretējiem viedokļiem, kā arī vērtēt jaunbūvju plānu pamatotību no dažādu kultūras nozaru pārstāvju skata punkta.

Būtisks jautājums ir arī par turpmāko šo objektu finansēšanas avotiem un to iespējamo saistību ar valsts budžetu. Atalgojuma jautājums kultūras nozarē, šķiet, sasniedzis kritisku robežu, jo streika plāni operā ir nepieredzēts gadījums.

Kuluāros dzird runājam, ka streikus varētu sagaidīt arī citās jomās, ja nākamgada budžetā netiks iekļauts papildus finansējums. Līdz ar to problēmas koncentrējas ap jautājumu par 2006.gada valsts budžeta projektu un Kultūras ministrijas prioritātēm tajā. Vienlaikus būtu nepieciešama lielāka skaidrība par atalgojuma perspektīvu ilgākā laika posmā, kā arī darbības principiem tajās jomās, kur līdzās valsts budžeta dotācijai ir arī komerciāli ieņēmumi. Un, protams, tie visi ir tikai līdzekļi, lai spriestu par mērķiem - ciktāl un kāda ir iespējama kvalitāte un attīstība kultūras nozarē.

Diskusijā piedalīsies kultūras ministre Helēna Demakova, bijušās kultūras ministres Inguna Rībena un Karina Pētersone, aģentūras „Jaunie trīs brāļi” direktors Zigurds Magone, Latvijas Nacionālās operas direktora vietniece Indra Lūkina, LNO soliste un streika komisijas vadītāja Andžela Goba, Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Lolita Cauka, diriģents Māris Sirmais, radošo savienību padomes priekšsēdētāja Anna Putniņa, Valsts mākslas muzeja direktore un Muzeju padomes priekšsēdētāja Māra Lāce, arhīvistu biedrības valdes priekšsēdētāja Felicita Raslava.

Raidījuma sākums plkst. 21.20. LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju viedokļiem un jautājumiem –kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!