Šonedēļ raidījumā "Kas notiek Latvijā?" debatēsim par to, uz kādiem pamatiem tiek veidota un vai vispār tiks izveidota Ivara Godmaņa valdība. Vai Ministru prezidenta kandidāts sekos Valsts prezidenta Valda Zatlera sākotnējam uzstādījumam par piecu labējo partiju koalīciju, vai arī jaunā valdība būs tā pati vecā ar nedaudz pārbīdītiem un vietām apmanītiem ministru portfeļiem? Vai "Jaunā Laika" noviltās sarkanās līnijas var izrādīties pārāk smags eksāmens valdības veidotājam?
Ir aizritējušas tikai dažas darba dienas, kopš Valsts prezidents Valdis Zatlers nākamās valdības veidošanu uzticējis politiķim ar pieredzi Ivaram Godmanim, kurš . esot spējis viest prezidentā pārliecību, ka darbosies valstiski atbildīgi.

Savukārt Godmanis, pēc nominēšanas tiekoties ar Zatleru, valsts vadītājam solīja, ka veidos piecu partiju koalīciju, taču, ja radīsies situācija, ka tādu nav iespējams izveidot un partija "Jaunais laiks" (JL) nevēlēsies iekļauties viņa valdībā, I.Godmanis par to informēs prezidentu. Šādā gadījumā varot tikt apstiprināta četru partiju veidota valdība. Tā valdības veidošanas sarunu sākumā domāja topošais premjers.

Bet šodien - dienu pirms iespējamās plenārsēdes nominētais premjera amata kandidāts sakās vēl neesam zaudējis cerību iesaistīt valdībā visas piecas labējās partijas, lai gan JL ir nepārprotami paziņojis, ka rīt balsos pret Godmaņa valdības apstiprināšanu.

Kas var mainīties atlikušajās stundās? Kā šajā situācijā rīkosies Godmanis? Vai ir iespējama kāda rīcība no Valsts prezidenta puses? Vai valdības veidošanas process nonācis strupceļā un viss jāsāk no jauna? Ja tomēr nākamā valdība paliks iepriekšējo koalīcijas partneru sastāvā, kas tad mainīsies valsts politikā? Vai četru partiju deputātu balsu vienmēr pietiks būtisku lēmumu pieņemšanai? Cik pārliecinoši jutīsies Ministru prezidents Godmanis, kura pārstāvētajai partijai Saeimā ir viena no mazskaitlīgākajām frakcijām? Visbeidzot – ko Godmanis sola sabiedrībai un kādi ir būtiskākie uzdevumi eventuālās valdības pirmajās 100 dienās?

Raidījumā piedalīties aicināti: premjera amata kandidāts Ivars Godmanis (LPP/LC), pārējo sešu Saeimā pārstāvēto partiju (apvienību) vadītāji – Mārtiņš Roze (ZZS), Roberts Zīle (TB/LNNK), Krišjānis Kariņš (JL), Nils Ušakovs (SC), Miroslavs Mitrofanovs (PCTVL), TP pārstāvis Mareks Segliņš, kā arī politologs Juris Rozenvalds, sociologs Aigars Freimanis, Saeimas deputāts un organizācijas "Sabiedrība citai politikai tiesiskā valstī" prezidents Aigars Štokenbergs.

Raidījuma sākums 19. decembrī plkst. 21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju viedokļiem un jautājumiem – knl@knl.lv

Raidījuma mājas lapa internetā http://www.knl.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!