LTV diskusijas “Kas notiek Latvijā?” šīvakara temats mācību gada priekšvakarā ir aktualitātes izglītības nozarē, ietverot skolotāju algu problēmu un citus finansiāli kritiskos jautājumus, kā arī ne tikai ar finansēm saistītos – par mācību saturu un mērķiem, no pamatskolas līdz darba tirgum.
Nākamajā nedēļā paredzētais skolotāju pikets ar potenciāliem protestu turpinājumiem ir neapmierinātība ar pagājušajā nedēļā pieņemto valdības lēmumu par skolotāju atalgojumu. Tas ir pamats debatēm ar ministri gan par samaksas principiem, gan skolotāju kadru nodrošināšanu.

Vienlaikus, uz skolotāju algu fona aktualitāti nezaudē daudzi citi jautājumi par finanšu pārdali izglītības nozarē – sākot no materiāliem resursiem dažādos līmeņos, līdz studentu stipendijām. Kopumā to, acīmredzot, var uzstādīt kā jautājumu par prioritātēm, no kurām Ina Druviete vakar preses konferencē akcentējusi profesionālo izglītību.

Paralēli notiek pārmaiņas visos izglītības līmeņos - izglītības saturs šogad kārtējo reizi mainās pamatskolās, ieviešot jaunus mācību standartus, vidusskolās galvenā aktualitāte ir izmaiņas eksāmenu saturā un principos, bet saistībā ar augstskolām nerimst versijas ap izglītības atbilstību darba tirgus vajadzībām. Par šo jautājumu šogad vairākus mēnešus sprieda premjera iniciētā darba grupa, valdībā akceptēts ziņojums ar pirmajiem secinājumi, taču lēmumi vēl atstāti nākotnei. Arī uzņēmēju iniciatīvas, tostarp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšlikumi profesionālās izglītības attīstībai, vēl arvien ir ierosinājumu formā, tātad, apspriežami.

Diskusijā piedalīsies: izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, Izglītības satura un eksaminācijas centra vadītājs Māris Krastiņš, izglītības darbinieku arodbiedrības pārstāvji un skolotāji - Raiskuma sanatorijas internātskolas skolotājs Modris Krieviņš un Talsu valsts ģimnāzijas skolotāja Inta Libreiha, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts, Studentu apvienības prezidents Uldis Luckāns, biznesa augstskolas “Turība” rektors un LTRK prezidents Jānis Āboltiņš.

Raidījuma sākums plkst. 21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju viedokļiem un jautājumiem – kasnotiek@ltv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!