Īpašu uzdevumu ministrs integrācijas lietās Oskars Kastēns (LPP/LC) aicinās finanšu ministru izveidot darba grupu, lai pārskatītu normu, kas noteic: ja cilvēks strādājis ārpus Latvijas vismaz pusgadu un nodokļos samaksājos mazāk nekā Latvijas ieņēmumu nodoklis, viņam jāatmaksā starpība.

Piemēram, par ienākumiem Īrijā tur dzīvojošiem Latvijas iedzīvotājiem var nākties piemaksāt 5% ienākumu nodokli Latvijā.

Kastēns intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norāda, ka aicinās pārskatīt šo normu, jo Latvijai stratēģiski svarīgāk ir atgriezt šos Īrijā strādājošos cilvēkus dzimtenē, nevis iekasēt no viņiem šos 5%.

Šādu ierosinājumu Kastēns izteiks, jo, esot Īrijā, viņš secinājis, ka galvenais, kas mūsu cilvēkus interesē, runājot par atgriešanos Latvijā, ir 5% ienākuma nodokļa atmaksa.

Pēc ministra teiktā, Valsts ieņēmumu dienests ir izsūtījis tām Eiropas Savienības valstīm, kur strādā latvieši, lūgumu sniegt informāciju par tur strādājošiem tautiešiem.

Kastēns atzīst, ka ir arī veids, kā apiet noteikumus, kas paredz 5% nodokļa atmaksu, taču, kā norāda Kastēns: "negribu arī, pirms šis jautājums ir atrisināts, aģitēt nemaksāt šo nodokli, uzskatu, ka tas jāatrisina valstiskā līmenī."

Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 25%. Ja par Latvijas iedzīvotāja gūtajiem ienākumiem Īrijā ieturēts nodoklis pēc 20% likmes, tad fiziskajai personai vispārējā gadījumā, deklarējot ienākumus Latvijā, ir jāpiemaksā nodokļa starpība 5% apmērā.

Gadījumos, ja citā valstī samaksātais ienākuma nodoklis ir vienāds ar nodokli, kas aprēķināts saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normām, vai pārsniedz to un nodokļa nomaksas fakts ir apliecināts ar šīs citas valsts nodokļu administrācijas izsniegtu dokumentu, tad Latvijā nodoklis no ārvalstī saņemtā ienākuma nav jāmaksā.

Savukārt, ja ārvalstīs samaksātais nodoklis ir mazāks nekā aprēķinātais pēc Latvijas normatīvajiem aktiem, tad nodokļa maksātājs piemaksā starpību. Ja citā valstī samaksātais ienākuma nodoklis pārsniedz nodokli, kas aprēķināts saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normām, nodokļa starpība netiek atmaksāta.

Ja no fiziskās personas gūtajiem ienākumiem Īrijā ir ieturēts nodoklis pēc 42% likmes, tad šai fiziskajai personai, deklarējot ienākumu Latvijā, netiks atmaksāts Īrijā samaksātais nodoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!