Valdība nedrīkst kavēties ar kompensācijas izmaksu Latvijas Valsts augļkopības institūtam par pērn bakteriālās iedegas radītajiem zaudējumiem, otrdien sēdē uzsvēra Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti.

Par bīstamās slimības apkarošanas laikā iznīcinātajiem augļkokiem institūtam pienākas kompensācija 46 tūkstošu latu apmērā, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Iztaujājot atbildīgās iestādes izrādījās, ka dobelnieki joprojām nav saņēmuši kompensācijas naudu, lai gan par lielāko daļu slimības skarto dārzu tā izmaksāta jau pagājušogad.

Deputāti norādīja, ka šāda nevienlīdzīga attieksme mazina uzticību atbildīgajiem dienestiem un valstij kopumā. "Ja cilvēkiem nav garantijas, ka saņems kompensāciju, tad viņi nelaidīs savā dārzā iekšā vispār," sašutumu pauda komisijas deputāts Ingmārs Līdaka.

Deputāti bija vienisprātis, ka ir svarīgi veikt nepieciešamos grozījumus Augu aizsardzības likumā, kas paredz Ministru kabinetam pienākumu izdot normatīvos aktus, kas regulētu kompensāciju apmērus un izmaksas kārtību. Tas dotu skaidrību par spēles noteikumiem, un valdība nevarētu vilcināties ar naudas izmaksu. "Nedrīkst mānīt cilvēkus, pieņemt likumu, bet tad izrādītos, ka naudas budžetā nav," piebilda komisijas priekšsēdētāja Anna Seile.

Finanšu ministrijai līdz trešdienai jāapstiprina, ka no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vēl 2008.gadā tiks piešķirti līdzekļi zaudējumu kompensācijai augļkopības institūtam Dobelē.

Komisija trešdien turpinās skatīt likumprojektu par grozījumiem Augu aizsardzības likumā".

Plānots, ka 9.oktobrī to otrajā lasījumā kā steidzamu skatīs Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!