Foto: DELFI Aculiecinieks
Ķemeru nacionālajā parkā, pēc pašreizējām aplēsēm, šogad kopējais apmeklētāju skaits ir saglabājies aptuveni pagājušā gada līmenī, pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa.

Savukārt kopumā pēdējo gadu laikā apmeklētāju skaits Ķemeru nacionālajā parkā ir pieaudzis, pastāstīja Balandiņa. Pēc viņas teiktā, apmeklētāju skaita pieaugumam nacionālajā parkā ir vairāki iemesli, tostarp jaunas infrastruktūras - laipu, taku, skatu torņu un citu objektu izbūve pēdējo gadu laikā Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projekta "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās" ietvaros. Balandiņa sacīja, ka kopš 2013.gada apmeklētājiem ir atvērta Lielā Ķemeru tīreļa laipa, Kaņiera pilskalna taka un Niedrāju laipa, bet 2015.gadā no jauna uzbūvēta arī Dumbrāja laipa pie Meža mājas, kā arī pilnveidots velomaršruts "Ķemeri-Zaļā kāpa-Valguma ezers".

Viņa pastāstīja, ka kopumā Ķemeru nacionālajā parkā šobrīd pieejami vairāk nekā 20 dažādi apskates objekti, tostarp laipas, takas, skatu torņi, velomaršruti, muzeji un citi, ko papildina arī teritorijā pieejamie tūrisma pakalpojumi un uzņēmēju piedāvājumi - ēdināšana, naktsmītnes, velosipēdu noma, gidu pakalpojumi, zirgu izjādes, amatnieku darbnīcas un veselības uzlabošanas iespējas, izmantojot gan vietējos unikālos dziednieciskos resursus - dūņas un minerālūdeņus, gan arī citas dabas veltes.

Tāpat Ķemeru nacionālajā parkā ik gadu tiek rīkota virkne dabas izglītības pasākumu, kuru saturs pastāvīgi tiek pilnveidots, meklējot aizvien jaunus veidus, kā cilvēkos radīt interesi un izpratni par dabas daudzveidību un iespējām to saglabāt. Pēc viņas sacītā, nozīmīgāko pasākumu vidū jāmin Ķemeru nacionālā parka "Ceļotāju diena", kas tiek rīkota kopā ar vietējiem uzņēmējiem un citu organizāciju pārstāvjiem. Tāpat notiek arī pavasara un rudens putnu dienas, "Sikspārņu nakts", ko šogad apmeklēja rekordliels cilvēku skaits, un citi.

Pēc Balandiņas teiktā, saskaņā ar 2010.gadā veikto apmeklētāju pētījumu kopējais apmeklētāju skaits Ķemeru Nacionālajā parkā gadā ir no 50 000 līdz 70 000 apmeklētāju. Taču pašreizējie novērojumi liecina, ka šobrīd tas varētu pārsniegt 100 000 cilvēku, bet dati vēl tiks precizēti.

Balandiņa arī uzsvēra, ka Ķemeru Nacionālais parks tāpat kā citas Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas ir atvērts un apmeklētājiem pieejamas jebkurā gada un diennakts laikā bez maksas, piemēram, velomaršrutus ziemā var izmantot kā distanču slēpošanas maršrutus. Ķemeru nacionālā parka informācijas centrs laika periodā no 1.novembra līdz 30.aprīlim ir slēgts, taču tūrisma kartes ir pieejamas vairāk nekā desmit vietās visā nacionālā parka teritorijā.

Lielās Ķemeru tīreļa laipas apsaimniekotāja "Rabarbers BR" valdes pārstāvis Jānis Pļavinskis pastāstīja, ka apmeklētāju aktivitāte Lielajā Ķemeru tīreļa laipā ik gadu saglabājas nemainīgi augsta. Uz Lielo Ķemeru tīreļa laipu brauc ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ārvalstu tūristi, tostarp arī no eksotiskākām valstīm, piemēram, Korejas.

Viņš arī pastāstīja, ka Lielā Ķemeru tīreļa laipa mazāk tiek apmeklēta ziemā nekā citos gadalaikos. Tajā pašā laikā, ja ir pastaigai labvēlīgi laika apstākļi, arī ziemā cilvēki labprāt dodas apmeklēt objektu. "Ja ir slikts laiks, cilvēks paskatās pa logu, noskurinās un atgriežas pie savas tējas krūzes. Savukārt, ja ir tāds, kāds bija pagājušajās brīvdienās, pietiekami jauks, auksts un mazliet sniedziņš, cilvēki tiešām bija un, es domāju, nedaudz mazāk nekā vasaras darba dienā. Ziemā tur brauc ar nosacījumu, ka ir sniegs," teica Pļavinskis, piebilstot, ka vasarā puse apmeklētāju ierodas piecās darba dienās un otra puse divās brīvdienās nedēļas nogalē. Rudenī darba dienās brauc maz, jo laika apstākļi ir sliktāki nekā vasarā un cilvēkiem beidzies atvaļinājumu laiks. Savukārt nedēļas nogalēs arī rudenī Lielā Ķemeru tīreļa laipa ir labi apmeklēta.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!