Valdība pagaidām neizrāda interesi par Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) izstrādāto algu paaugstināšanas kompromisa variantu, atzina LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.
LVSADA priekšsēdētājs stāstīja, ka pagaidām valdības pārstāvji nav izteikuši aicinājumi uz diskusiju, lai apspriestu arodbiedrības piedāvāto kompromisa variantu, kas samazina prasības par 35 miljoniem latu.

Keris informēja, ka kompromisa variants paredz, ka nākamā gada budžetā algām papildus nepieciešami nevis 80 miljoni latu, kā tas bija teikts sākotnējā prasībā, bet gan 45 miljoni latu. Tas nozīmē, ka LVSADA kompromisa variants prasības valdībai samazina par 35 miljoniem latiem.

LVSADA piedāvā valdībai kompromisa variantu - 2008.gadā darba samaksas paaugstinājumu rēķināt nevis, par pamatu izmantojot 398 latus, kas bija vidējā darba samaksa tautsaimniecībā augustā, bet, izmantojot rādītājus par šā gada maija vidējo darba samaksu tautsaimniecībā, kas bija 356 lati.

Keris informēja, ka par šo kompromisa variantu 16.oktobrī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) ārkārtas sēdes laikā mutvārdos informēja premjeru Aigaru Kalvīti (TP).

Šīs nedēļas laikā tiks nosūtīta oficiāla vēstule Veselības ministrijai (VM), lai informētu ministriju par LVSADA kompromisa variantu.

Ja līdz 31.oktobrim valdība neakceptēs šo piedāvāto variantu, LVSADA ir gatava tiesāties ar valdību, apstiprināja Keris.

Tāpat LVSADA priekšsēdētājs pauda viedokli, ka "patlaban ar valdību kaut kas nav kārtībā, jo sabiedrības neapmierinātība ar tās darbību vēršas plašumā." Keris atgādināja, ka patlaban LVSADA nav vienīgie, kas ir gatavi sūdzēt valdību tiesā, arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Aleksejs Loskutovs ir gatavs tiesāties ar valdību par savu iespējamo atbrīvošanu no darba pienākumiem.

31.oktobrī, kad Saeima 1.lasījumā izskatīs 2008.gada budžeta projektu, LVSADA pievienosies Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības (LBAS) plānotajai sapulcei pie Saeimas ēkas.

Keris informēja, ka līdz tam nekādās citās aktivitātēs, piemēram, streikos vai piketos LVSADA pārstāvji nepiedalīsies.

Savukārt pēc 31.oktobra LVSADA plāno organizēt akciju "Pašapkalpošanās diena uzņēmumos".

Sākotnējā ideja par akcijas realizēšanu bija, ka vienu dienu medicīnas pārstāvji informē pacientus, ka saistībā ar to, ka valdība patlaban aktīvi cīnās ar inflāciju, daudzas medmāsas un ārsti ir aizgājuši "uz fronti", stāstīja Keris. Līdz ar to medicīnas iestādēs veidotos garas rindas. Pacientiem tiktu piedāvāta iespēja pašapkalpoties. Parakstot attiecīgu dokumentu, ka pacients uzņemas risku par savu veselību, viņš pats veiktu sev rentgenu vai kādu citu medicīnisku darbību. Tas viss notiktu mediķu uzraudzībā, piebilda Keris.

LVSADA organizētajā ārkārtas sēdē, kas notika 16.oktobrī, nebija vienota viedokļa par šo akciju, tāpēc vispirms plānots no LVSADA pārstāvjiem iegūt priekšlikumus, kā šo akciju organizēt. Par šīs vai līdzīgas akcijas rīkošanu tiks lemts 20.novembrī, kad notiks arodbiedrības nākamā sēde.

LVSADA 16.oktobrī ārkārtas sēdes laikā nobalsoja par prasību samazināšanu valdībai.

LVSADA noalgojusi zvērinātu advokātu biroja "Baltmane & Bitāns" juristus, kas kārto visas formalitātes, kuras būs vajadzīgas tiesāšanās gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!