Foto: LETA

Valdība otrdien uzdeva Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) līdz 2012.gada 1.novembrim iesniegt valdībā izvērtējumu par tām augstākās izglītības studiju programmām, kas ir kvalitatīvas, pilnveidojamas vai apšaubāmas.

Šāds izvērtējums IZM jāsniedz, pamatojoties uz Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ekspertu iesniegto studiju programmu kvantitatīvo vērtējumu.

IZM būs jāpiedāvā alternatīvs studiju programmu sadalījums pa programmu kvalitātes grupām - programmas, kuru pastāvēšanas lietderība nav apšaubāma; programmas, kas būtu pilnveidojamas; programmas, kuru pastāvēšanas lietderība ir apšaubāma.

IZM ziņojumā valdībai skaidro, ka Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotajā ESF projektā piedalījās visas Latvijas Augstskolu reģistrā reģistrētās augstākās izglītības iestādes un ārvalstu augstskolu filiāles un 237 Latvijas un ārvalstu eksperti, identificējot augstākās izglītības programmu kvalitāti, savstarpējo pārklāšanos, resursu pietiekamību un ilgtspēju.

No 2011.gada 26. septembra, kad ar studiju virzienu "Izglītība" uzsākts izvērtēšanas process, līdz 2012.gada 29.jūnijam izvērtētas 854 studiju programmas 28 studiju virzienos. 589 programmas atzītas par kvalitatīvām un ilgtspējīgām, 210 – par uzlabojamām, bet 55 – par problemātiskām.

Ministrijā atzīmē, ka vien jūlija vidū saņēmusi projekta īstenotāju ziņojumu par studiju programmu izvērtēšanu un secinājumiem. No šīs informācijas nebija iespējams secināt: kuras studiju programmas ekspertu vērtējumā ir atzītas par pārliecinoši kvalitatīvām un uzskatāmām par ilgtspējīgām; kuru programmu īstenošanā vērojamas problēmas un to ilgstošai pastāvēšanai nepieciešami konkrēti uzlabojumi; kuras ir programmas, kā pastāvēšana ir problemātiska.

IZM ieskatā projekta piedāvātā interpretācija sadalījumam pa grupām ir papildus izvērtējama. Līdz ar to ministrija līdz 2012.gada 1.novembrim piedāvās alternatīvo studiju programmu sadalījumu pa programmu grupām, izmantojot esošos ekspertu kvantitatīvos vērtējumus. Līdz šā gada 30.jūnijam ESF projektā apgūtais finansējums ir 726 082 lati no 1 001 495 latiem, informē IZM.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis valdības sēdē uzsvēra, ka AIP izvērtējusi 854 programmas no kopumā 954. AIP izvērtējums tiks izmantots turpmākajā darbā, bet IZM piedāvās "striktāku režģi" kategorijām. "Sadalījums pa kategorijām nav gana strikts," akcentēja Ķīlis.

AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra gan valdības sēdē uzsvēra, ka vērtējums veikts, balstoties uz IZM 2011.gada oktobrī apstiprinātu metodiku. Ja ministrija vēlas veikt kādu papildu vērtējumu, tad ir jāmaina metodika, uzsvēra Vētra, norādot, ka tāpat ir jādomā, vai IZM iecerētais papildu vērtējums neradīs problēmas saistībā attiecināmo izdevumu saņemšanu jau paveiktā apmaksai ESF projektā.

Valdība nolēma: tā kā līdzšinējā paveiktajā izvērtējumā ir liels darbs izdarīts, tas ir jāņem vērā turpmākajā darbā, arī finansējuma sadalē augstākajai izglītībai. "Ja mēs to nedarām un taisām alternatīvu vērtējumu, tad apšaubām ESF projektu," piekrita premjers Valdis Dombrovskis (V).

IZM līdz nākamā gada 1.jūlijam ir jāpiedāvā risinājumi valdībā, kā turpmāk tiks dalīts finansējums augstākajai izglītībai. Nākamgad šā piedāvājuma izstrādē jāņem vērā AIP veiktais programmu izvērtējums, bet turpmākajos gados IZM finansējuma sadalē varēs par pamatu ņemt alternatīvo izvērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!