Foto: F64

Oficiālo peldvietu sarakstā plāno iekļaut Daugavas peldvietu "Ķīpsala", Rīgā, liecina Veselības ministrijas (VM) izstrādātie un saskaņošanai nodotie grozījumi noteikumos "Peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības kārtība".

Minētie noteikumi nosaka peldvietas izveidošanas, uzturēšanas, higiēnas un drošības prasības, Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietu un iekšzemes peldvietu sarakstu, kurās peldvietu ūdens monitoringu veic par valsts budžeta līdzekļiem, kā arī kārtību kādā veic peldvietu iekļaušanu vai svītrošanu no peldvietu saraksta.

Atbilstoši noteikumiem, pašvaldība iesniedz priekšlikumus par savā administratīvajā teritorijā esošās peldvietas iekļaušanu peldvietu sarakstā vai svītrošanu no tā. Savukārt Veselības inspekcija (VI) kā kompetentā iestāde katru gadu izvērtē pašvaldību iesniegtos priekšlikumus par peldvietu iekļaušanu vai svītrošanu no peldvietu saraksta un iesniedz VM ierosinājumus par grozījumu veikšanu peldvietu sarakstā.

Patlaban peldvietu sarakstā ir iekļautas 57 peldvietas – 33 Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietas un 24 iekšzemes peldvietas. VI ir izvērtējusi Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta sniegto informāciju par peldvietas "Ķīpsala" izveidi un atzinusi, ka šī peldvieta atbilst oficiālas peldvietas statusa prasībām un ir iekļaujama peldvietu sarakstā, tādējādi veicinot iedzīvotāju veselīga dzīvesveida iespējas.

VM informēja, ka jau pirms peldvietas iekļaušanas oficiālo peldvietu sarakstā Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta peldsezonā sabiedrisko kārtību un atpūtnieku drošību uz ūdens nepārtraukti uzrauga Rīgas pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes darbinieki un darbojas glābšanas stacija. Tāpat 2021. gada peldsezonas laikā Rīgas dome Ķīpsalas pludmalē organizēja peldūdens kvalitātes monitoringu – Daugavas peldūdens mikrobioloģisko testēšanu.

Tāpat Ķīpsalas pludmales teritorijā peldsezonas laikā tiek izvietoti sanitārie mezgli (bio-tualetes), atkritumu konteineri, uzstādītas pārģērbšanās kabīnes, katru dienu tiek veikta atkritumu savākšana, divas reizes mēnesī – smilts virskārtas irdināšana. Teritorijā ir ierīkoti divi pludmales volejbola laukumi, bērnu rotaļu laukums "Kuģis" un āra vingrošanas iekārtu komplekss. Peldsezonā Ķīpsalas pludmales peldēšanas zona tiek norobežota ar bojām.

Rīgas dome Ķīpsalas pludmales uzturēšanai un apsaimniekošanai 2022. gadā plāno novirzīt 20 420 eiro, bet infrastruktūras uzlabošanai – 56 180 eiro.

"Jaunas peldvietas iekļaušana peldvietu sarakstā palielinās iespējas peldvietas apmeklētājiem apmeklēt higiēnas un drošības prasībām atbilstošu peldvietu, tādā veidā samazinot infekciju, traumatisma un letālo gadījumu risku," pauda VM.

Par Ķīpsalas pludmales iekļaušanu oficiālo peldvietu sarakstā būs jālemj Ministru kabinetam. Pozitīva valdības lēmuma gadījumā Rīgā kopumā būs astoņas oficiālās peldvietas. Patlaban par oficiālām atzītas peldvietas Rīgā – Vakarbuļļu pludmale,Vecāķu pludmale, Daugavgrīvas pludmale, Bābelītes ezers, Daugava, peldvieta "Lucavsala", peldvieta "Lucavsalas līcis" un peldvieta "Rumbula".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!