Foto: DELFI

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurgu arodbiedrība, Latvijas Ķirurgu asociācija un Rīgas Dzemdību nama ārsti un vecmātes iesnieguši pieteikumu Satversmes tiesā, apstrīdot Ārstniecības likuma daļu, kas paredz atšķirīgu attieksmi pret ārstniecības personām attiecībā uz kompensāciju par virsstundu darbu, portālu "Delfi" informēja pieteicēju pārstāvošā advokātu birojā "Klotiņi Serģis".

Apstrīdētā Ārstniecības likuma 53.1 panta 7. daļa regulē kompensācijas par stundām, kas tiek strādātas virs normālā darba laika. Parastā situācijā darbinieks par darbu, kas pārsniedz Darba likumā noteikto normālo darba laiku, saņem piemaksu par virsstundām, taču ārstniecības persona par darbu šādā gadījumā nesaņem piemaksu vai atpūtas laiku par virsstundām. Pieteicēji uzskata, ka šāda atšķirīga attieksme ir pretrunā ar Satversmē noteikto vienlīdzības principu. Pieteicēji ir lūguši atzīt apstrīdēto normu par spēkā neesošu no 2009. gada 1. jūlija, informē advokātu birojā.

Pieteicēju intereses pārstāvošais zvērinātais advokāts Ivo Klotiņš norādījis, ka ""ņemot vērā aizskāruma būtību, šis ir likumsakarīgs un loģisks solis, jo arī ārstiem ir jācīnās par savām tiesībām uz adekvātu samaksu un jāpanāk taisnīgs noregulējums," piemetinot, ka "demokrātiskā valstī nav pieļaujami rupji tās pamatlikumu pārkāpumi".

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurgu arodbiedrība dibināta 2016. gada 5. oktobrī un pārstāv bērnu ķirurgus, kuri strādā Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā. Latvijas Ķirurgu asociācija ir dibināta 1993. gada 22. jūnijā. Tās mērķis ir aizstāvēt ķirurgu profesionālās, tiesiskās un ekonomiskās intereses. Rīgas Dzemdību namā strādājošie ārsti un vecmātes šī gada sākumā aktīvi sāka savu tiesību aizsardzību, šobrīd jau apvienojoties pieteikuma iesniegšanā Satversmes tiesā.

Intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) rīta raidījumā "Rīta Panorāma" veselības ministre Anda Čakša sacīja, ka, plānojot 2018. gada budžetu, lielākā izdevumu daļa tiks novirzīta atalgojumam.

Veselības nozarē strādājošo algu palielināšanai nākamajā gadā nepieciešami 150 miljoni eiro, bet patlaban Čakša nekomentēja, vai jau ir konkrēti avoti, no kurienes šos līdzekļus ņemt. Savukārt vaicāta, vai, viņasprāt, mediķi un cists medicīnas personāls būs gatavi gaidīt līdz nākamajam gadam, Čakša atbildēja, ka tic spējai vienoties.

Jau ziņots, ka dzemdību speciālistu un vecmāšu algu palielināšanai no VM budžeta plānots novirzīt septiņus miljonus eiro, kas ir tikai puse no iecerētā algu paaugstinājuma, marta sākumā pēc tikšanās ar Rīgas dzemdību nama pārstāvjiem pauda veselības ministre Anda Čakša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!