ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone otrdien Latvijas ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim (V) sacīja, ka augstu novērtē Latvijas ieguldījumu globālo drošības problēmu risināšanā, un uzsvēra, ka šajā jautājumā Latvija un ASV ir stratēģiskie partneri, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

Foto galerija

Kristovskis ar Klintoni otrdien tikās darba vizītes ASV ietvaros. Sarunu partneri apsprieda Latvijas – ASV attiecību attīstību, starptautisko attiecību aktualitātes, to skaitā kopīgās misijas Afganistānā aspektus. Runāts arī par enerģētiku, dialoga veicināšanu ar Krievijas Federāciju un notikumiem Baltkrievijā, vēsta ĀM.

Klintone Kristovskim atkārtoti apliecināja, ka ASV intereses Baltijas jūras reģionā ir dziļas un stabilas, un ASV arī turpmāk būs uzticama Latvijas sabiedrotā gan divpusējās attiecībās, gan NATO ietvaros.

Savukārt Kristovskis pauda Latvijas apņemšanos turpināt misiju Afganistānā, lai radītu priekšnosacījumus stabilitātei reģionā, no kuras ir atkarīga daudzu starptautisko problēmu risināšana, un Klintone pateicās par Latvijas ieguldījumu.

Abu valstu ārlietu resoru vadītāji bija vienisprātis, ka NDN (Ziemeļu apgādes tīkls) - transporta artērija no Rīgas līdz Afganistānai - bijusi būtisks elements ASV pūliņos stabilizēt situāciju Afganistānā. Kristovskis apliecināja Latvijas gatavību caur savu teritoriju transportēt ne tikai kravas ASV militārajam kontingentam, bet arī veikt preču piegādes.

Kristovskis arī informēja ASV valsts sekretāri par Latvijas un Krievijas dialogu, īpaši pieminot Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti Maskavā pērn decembrī. Klintone pauda atbalstu Latvijas vēlmei stiprināt attiecības ar Krieviju, uzsverot, ka Latvijas un ASV interesēs ir stabilas, demokrātiskas un modernas Krievijas kā uzticama partnera attīstība.

Runājot par situāciju Baltkrievijā, Kristovskis atzīmēja, ka Latvija veido dialogu ar šo valsti, ievērojot visu interešu spektru. Gan Klintone, gan Kristovskis uzsvēra ieinteresētību Baltkrievijas aktīvā dalībā Eiropā notiekošajos procesos, "bet priekšnoteikums tam ir cilvēktiesību un demokrātijas normu ievērošana šajā valstī," vēsta ĀM. Abi ministri pauda vienotu nostāju, ka pēc 19.decembra notikumiem aizturēto atbrīvošana nepieciešama tūlīt pat.

Kristovskis arī informēja par Latvijas valdības prioritāti veicināt enerģijas piegāžu diversifikāciju un akcentēja valsts ieinteresētību sadarboties ar ASV slānekļa gāzes iegulu izpētē Latvijas teritorijā, vēlmē būvēt sašķidrinātās gāzes termināli, kā arī paužot atbalstu atomelektrostacijas celtniecībai Lietuvā. Klintone apliecināja ASV atbalstu Latvijas centieniem, vēsta ĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!