Foto: F64
Sodu reģistra kļūdas dēļ Jelgavas vēlēšanu komisija svītroja no kandidātu saraksta "Saskaņas Centra" pārstāvi Natāliju Ērgli. Kļūda Sodu reģistrā ir izlabota, bet SC pieprasa atvainošanos, teikts partijas Jelgavas nodaļas paziņojumā medijiem.

Jelgavas pilsētas domes deputāta kandidāte Ērgle otrdien saņēma Jelgavas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par liegumu startēt vēlēšanās, jo izrādījās, ka Sodu reģistrs pēc notiesājoša sprieduma savā datu bāzē iekļāvis nevis tiesāto personu, bet gan vārda un uzvārda māsu no Jelgavas. Savukārt sodāmība liedz personai startēt vēlēšanās.

Jelgavas pilsētas poliklīnikas audiologopēde Ērgle vērsās atbildīgajā iestādē un kļūda tika izlabota.

"Saskaņas Centra" līderis Jelgavā Ivars Jakovels gan ir sašutis par šo kļūdu. "Tas ir bezprecedenta gadījums, kas faktiski atspoguļo bardaku, kāds iemājojis augstākajās iekšlietu sistēmas struktūrvienībās," uzskata Jakovels.

"Ja Ērgle nebūtu kandidējusi vēlēšanās, visticamāk nebūtu uzzinājusi ne faktu par savu datu iekļaušanu sodu reģistrā, ne informāciju par fiktīvu sodāmību, kas būtiski ietekmē cilvēka dzīvi. Tā ir ne vien atsevišķu darbinieku klaja nolaidība, bet arī sistēmisks haoss, kas pieļauj personas datu iekļaušanu šādā reģistrā, neparedzot informācijas sniegšanu iesaistītajai pusei. Mēs sagaidām atvainošanos un atbildību no iesaistīto institūciju puses," uzsver Jakovels.

Situācija ir radusies Valsts policijas darbinieka kļūdaini ievadītās informācijas dēļ, norādot sistēmā nepareizu personu ar tādu pašu vārdu un uzvārdu, bet citu personas kodu, portālam "Delfi" norāda Valsts policijā. Kļūda ir figurējusi tikai elektroniskā veidā un lietas materiālos informācija par šo personu ir bijusi pareiza.

Par šo gadījumu Valsts policija ir uzsākusi dienesta pārbaudi. 24. aprīlī ir nosūtīta vēstule Jelgavas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Dēvicam ar apliecinājumu, ka attiecībā pret vēlēšanu sarakstā minēto personu nav attiecināmi Republikas pilsētas domes un novadu domes vēlēšanu likuma ierobežojumi.
Valsts policija atvainojas par notikušo un apliecina, ka turpmāk īpaši rūpīgi sekos tam, lai izslēgtu šādu gadījumu atkārtošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!