Foto: F64
Rīkojums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieka Alvja Vilka atbrīvošanu no amata pamatots ar nepatiesiem, nepierādītiem un klaji pretrunīgiem faktiem, kas balstīti uz biroja šefa Normunda Vilnīša personiskiem pieļāvumiem un nav pamatoti ar lietā konstatētiem faktiem un pierādījumiem, ignorējot kompetentu institūciju secinājumus un viedokļus, uzskata KNAB darbinieku arodbiedrība.

Arodbiedrība pauž sašutumu par Vilka atbrīvošanu no amata bez saskaņojuma ar Arodbiedrību un uzskata, ka šāda KNAB priekšnieka rīcība ir izrēķināšanās ar KNAB darbiniekiem, klaja arodbiedrības un tās biedru tiesību neievērošana un ignorēšana, teikts arodbiedrības paziņojumā medijiem.

"Jau no disciplinārlietas izmeklēšanas ierosināšanas brīža, kā arī izdodot minēto rīkojumu, nav ievērotas arodbiedrības biedra A.Vilka tiesības, ignorēti jebkādi arodbiedrības lūgumi, pieļauti būtiski materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumi," norāda arodbiedrība.

Paziņojumā uzsvērts, ka "šādas situācijas ilgstoša pieļaušana bez atbilstošas rīcības no atbildīgo amatpersonu puses ir nepieņemama tiesiskā un demokrātiskā valstī". Tāpēc arodbiedrība lūdz uzraugošajām institūcijām nekavējoties reaģēt, jo "šāda ilgstoša prettiesiska rīcība no N.Vilnīša puses grauj KNAB prestižu un diskreditē valsts pārvaldi kopumā, tai skaitā nepamatoti ceļot neslavu A.Vilkam, kurš ar savu godīgo un profesionālo darbu ir veicinājis KNAB kā neatkarīgas un profesionālas iestādes pastāvēšanu".

Kā vēstīts, Vilks ir atbrīvots no amata, taču KNAB šefs Vilnītis to neatklāj, aizbildinoties ar iespēju šo lēmumu pārsūdzēt.

Vilks no amata atbrīvots saistībā ar disciplinārlietu, kas bija ierosināta par nepabeigtu Eiropas Savienības (ES) PHARE programmas projektu. Nu jau bijušais KNAB šefa vietnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka piektdienas rītā viņš saņēmis ziņu no biroja, ka KNAB priekšnieks Vilnītis izdevis rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu – atbrīvošanu no amata. Vilks portālam "Delfi" uzsvēra, ka viņš šo Vilnīša lēmumu noteikti pārsūdzēs.

Tā kā "KNAB priekšnieka lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā mēneša laikā ir iespējams pārsūdzēt tiesā", kamēr nav stājies spēkā tiesas galīgais nolēmums šajā lietā, KNAB informāciju par lēmumu nesniedz.

Iepriekš šīs lietas ietvaros Vilks bija atstādināts, lai KNAB "izvērtētu iespējamos pārkāpumus Vilka rīcībā, nolaidīgi pildot savus pienākumus, viņa iespējamo ilgstošu bezdarbību un maldinošās informācijas sniegšanu saistībā ar 2006. gadā sākto un nepabeigto PHARE programmas līdzfinansēto projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei", vēstīja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga. Vilks portālam "Delfi" pastāstīja, ka Vilnītis iepriekš šai sakarā vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu, taču tas tika atteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!