Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir darījis visu, lai panāktu, ka likvidētā Tautas partija atmaksā valstij pretlikumīgi saņemtos un iztērētos 1,03 miljonus latu, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu atzina KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks.

KNAB šefs atzina, ka zaudējums šajā cīņā ir valsts zaudējums, jo 1,03 miljoni latu pienācās kopējai valsts kasei. Birojs esot darījis visu, kas juridiski šādās situācijās jādara, arī pieteicies kā kreditors, kad sākta partijas bankrota procedūra. Taču Streļčenoks atzina, ka situācija nebija atkarīga tikai no KNAB.

Jautāts, vai KNAB neplāno rosināt kādas juridiskas izmaiņas, kas nākotnē nepieļautu iespēju izvairīties no pretlikumīgi saņemtu līdzekļu atmaksas likvidējamām partijām, Streļčenoks atzina, ka birojs šādu iespēju varētu apsvērt.

Jau vēstīts, ka ar tiesas spriedumu TP likts atmaksāt pretlikumīgi saņemtos un iztērētos 1,03 miljonus latu, taču partija to neizdarīja.

Partija vērsās tiesā, lūdzot to atzīt par maksātnespējīgu, un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc TP administratora Valerija Andrejeva pieteikuma izbeidza partijas maksātnespējas procesu. Tiesas pieņemtais lēmums nav pārsūdzams.

Andrejevs sacīja, ka organizācijai nav mantas, kas būtu pārdodama, lai apmierinātu kreditoru prasījumus. Viņš informēja, ka TP pieteikušies divi kreditori, no kuriem lielāko prasījumu par vairāk nekā miljonu latu iesniedzis KNAB, bet otrs kreditors nebija saņēmis samaksu par pakalpojumiem.

TP pārkāpumu KNAB konstatēja pēc 2006.gada 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas. Toreiz KNAB uzdeva partijai ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

Pārbaudē KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām pozitīvisma kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi tika pieskaitīti TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!