Trešajā konkursā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatam pieteikušies 17 pretendenti, žurnālistus informēja Noziedzības un korupcijas novēršanas padomes izpildsekretārs Rūdolfs Kalniņš.
Konkursā atkārtoti pieteikušies Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieks Raimonds Avdejevs un par krāpšanu tiesājamais Armands Stendzenieks, savukārt pirmo reizi uz KNAB priekšnieka amatu pieteicies Drošības policijas priekšnieka vietnieks Guntis Rutkis.

Uz KNAB šefa amatu pretendē arī Ģenerālprokuratūras Tiesās izskatāmo lietu nodaļas prokurors Alens Mickēvičs. Dalību konkursā pieteicis arī Kurzemes tiesu apgabala prokuratūras virsprokurors Andris Mikuļskis, taču viņš savu pieteikumu iesniedzis pēc noteiktā termiņa - 12.augusta, tāpēc konkursa atlases komisija viņa kandidatūru nevērtēs, pauda Kalniņš.

Pieteikumu konkursā iesniedzis arī viens tiesnesis - Rīgas rajona tiesas tiesnese Sandra Strence - un viens zvērināts advokāts - Jānis Jonass.

Konkursā vēlas piedalīties arī vairāki policijas, robežsardzes un muitas darbinieki - Jūras robežsardzes priekšnieks Andris Leišavnieks, Rīgas rajona policijas galvenā speciāliste Biruta Žoga, Muitas pārvaldes organizatoriskās daļas darbinieks Silvestrs Strautnieks un Rīgas rajona kārtības policijas pārstāvis Imants Zaķis.

Tāpat pieteikumus iesnieguši vairāki ar tiesībsargājošām iestādēm nesaistīti juristi - Valsts kontroles Juridiskās daļas vadītājs Juris Timšāns, Rīgas Privatizācijas komisijas galvenais jurists Viktors Jurkovskis, Sociālo tehnoloģiju augstskolas docents Ivars Redisons, Latvijas Policijas akadēmijas lektors Pjotrs Palčejs un Rīgas Juridiskās augstskolas atbalsta fonda valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Zemītis.

Konkursā vēlas piedalīties arī pensionārs Ādolfs Romans.

Kalniņš norādīja, ka desmit dienas kandidāti tiek nodoti sabiedriskai apspriešanai un šajā laikā ikviens var rakstiski vai citādā veidā izteikt savu viedokli par viņiem, sazinoties ar Noziedzības un korupcijas padomes sekretariātu pa tālruņiem 7036764 vai 7036766. "Sabiedrības viedoklis būs ļoti svarīgs, jo viens no galvenajiem konkursa kritērijiem ir laba reputācija," norādīja Kalniņš.

Viņš informēja arī, ka, iespējams, kandidātus uz atklātu diskusiju aicinās Latvijas Televīzija, kas jau izteikusi šādu vēlmi.

Pēc sabiedriskās apspriešanas pretendentus vērtēs iepriekšējā konkursa komisija tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas vadībā, kas sanāks desmit dienas pēc konkursa pieteikuma termiņa beigām.

Jau ziņots, ka valdība, neizvēloties nevienu no trim ieteiktajiem kandidātiem, nolēma izsludināt jau trešo konkursu uz KNAB vadītāja amatu.

Ieilgušu KNAB priekšnieka meklējumu dēļ birojs nesāka darbu likumā paredzētajā laikā - 1.augustā, tāpēc valdība ārkārtas sēdē Satversmes 81.panta kārtībā pieņēma likumu, kas paredz līdz KNAB izveidošanai ar amatpersonu deklarāciju pārbaudi saistītās funkcijas uzdot pildīt Valsts ieņēmumu dienestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!