Šodien pieņemt paredzētajā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā paredzēts, ka KNAB pārraudzīs Ministru kabinets, un visdrīzāk šo pārraudzību valdība deleģēs kādai no ministrijām, Latvijas Radio prognozēja Noziedzības un korupcijas novēršanas padomes (NKNP) sekretariāta vadītājs Rūdolfs Kalniņš.
Jautāts, vai šāda pārraudzība neierobežos biroja neatkarību, Kalniņš norādīja, ka pilnīga neatkarība nevienai no valsts iestādēm nav iespējama nekad. Tomēr biroja neatkarību, pēc Kalniņa domām, nodrošina nevis pakļautība, bet gan piešķirtā finansējuma apjoms un kadru izvēle. Kā piemēru Kalniņš minēja Federālo izmeklēšanas biroju ASV, kas pakļauts Tieslietu departamentam.

Kalniņš norādīja, ka ar sākotnēji iedalīto summu - Ls 400 000, KNAB strādās mazākā kapacitātē 25 - 30 cilvēku sastāvā, kas, pēc Kalniņa domām, ir optimāls skaits tikko izveidotai struktūrai. Vēlāk biroja darbinieku skaits pieaugs virs 100, un tad arī tas pilnā apjomā veiks visas tam paredzētās funkcijas - korupcijas preventīvo novēršanu, sabiedrības izglītošanu un konkrētas opertatīvās darbības korupcijas apkarošanā.

Līdztekus KNAB operatīvās darbības korupcijas apkarošanā veiks arī Satversmes Aizsardzības birojs, Drošības policija un Valsts policija, norādīja. Taču kā būtisku faktoru Kalniņš norādīja to, ka KNAB veiks politisko partiju finansu uzraudzību, ko līdz šim neviena valsts struktūra nav darījusi.

Kā jau ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā izskatīs KNAB likumprojektu, kas noteiks KNAB tiesisko statusu un darbību, lai kompleksi risinātu korupcijas novēršanu un apkarošanu, kā arī kontrolētu politisko partiju finansēšanas noteikumu izpildi. Tādējādi šīs funkcijas vairs neveiks institūcijas, kuras to dara pašlaik, un tās tiks nodotas KNAB. Vienlaikus gan netiks liegts korupcijas gadījumus izmeklēt citām tiesību aizsardzības iestādēm, gan strikti nodalot to kompetenci.

KNAB būs operatīvās darbības subjekts, tas veiks pirmstiesas izmeklēšanu par publiskā sektora izdarītiem koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem līdz kriminālvajāšanas uzsākšanai, kad lieta tiks nodota prokuratūrai. KNAB savas kompetences ietvaros būs tiesības izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas. Biroja funkcijās ietilps arī korupcijas novēršanas jautājumi, tai skaitā pretkorupcijas stratēģijas izstrādāšana, koordinācija, normatīvo aktu analīze, sabiedrības izglītošana, sabiedriskās domas izpēte u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!