Foto: DELFI
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) ir uzdevis Valsts kancelejai līdz 22.jūlijam izstrādāt tiesību akta projektu par atklāta konkursa izsludināšanu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu, informēja premjera pārstāvis Mārtiņš Panke.

Vienlaikus uzdots sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru, Drošības policiju, Satversmes aizsardzības biroju, Augstāko tiesu, kā arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju izstrādāt KNAB priekšnieka amata pretendentu pieteikšanās nosacījumus un pretendentu atlases un izvērtēšanas kārtību, saskaņā ar kuru Valsts kanceleja izvērtēs KNAB priekšnieka amata pretendentu atbilstību likumā noteiktajiem obligātajiem kritērijiem.

Papildus tam Dombrovskis nosūtījis vēstuli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, norādot, ka pastāvošais KNAB likuma regulējums nepietiekami skaidri atrunā pretendentu uz KNAB priekšnieka amatu atlases nosacījumus un izvērtēšanas kārtību.

Ministru prezidents komisijai iesniedzis vairākus ierosinājumus KNAB priekšnieka atlases kārtības pilnveidošanai. Dombrovskis piedāvā papildināt KNAB likumu ar pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt pretendentu pieteikšanās nosacījumus un kārtību, kā arī pretendentu atlases un novērtēšanas kārtību.

Viņš piedāvā KNAB likumā iekļaut normu par pretendentu vērtēšanas komisiju, nosakot, ka to izveido Ministru kabinets un vada ģenerālprokurors vai viņa pilnvarots virsprokurors, kā arī likuma sadaļu par obligātajām prasībām KNAB priekšniekam papildināt ar prasību par pieredzi vadošā amatā vismaz divus gadus no kopējās Valsts prezidenta ierosinātās vismaz 10 gadu pieredzes juridiskajā specialitātē.

Jau ziņots, ka ar Saeimas balsojumu 16.jūnijā no amata tika atbrīvots līdzšinējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!