Foto: LETA
Izpildot tiesas spriedumu administratīvajā lietā par atbrīvošanu no amata, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savā mājaslapā publiski atvainojies bijušajai Izmeklēšanas nodaļas vadītājai Lienītei Šikorei.

KNAB informē, ka 14. februārī spēkā stājies Administratīvās apgabaltiesas spriedums lietā par KNAB 2016. gada 19. jūlija rīkojuma atzīšanu par prettiesisku. Ar sprieduma spēkā stāšanos uzlikts pienākums valstij atlīdzināt Lienītei Šikorei personisko kaitējumu 500 eiro un morālo kaitējumu 500 eiro. Savukārt KNAB uzlikts pienākums publiski atvainoties Šikorei.

"Izpildot tiesas spriedumu lietā, birojs atvainojas Šikorei", liecina paziņojums KNAB mājaslapā.

KNAB ar 2016. gada 19. jūlija lēmumu izbeidza dienesta attiecības ar Šikori. Lēmumā norādot, ka ar 2016. gada 1. jūnija lēmumu biroja strukturālo izmaiņu rezultātā likvidēta Izmeklēšanas nodaļas vadītāja vieta, kuru ieņēma Šikore. Tāpat KNAB lēma, ka Šikore neatbilst jaunizveidotā Izmeklēšanas nodaļas vadītāja amata prasībai par nevainojamu reputāciju, jo informācija par pieteicēju un viņas vīru, tostarp saistībā ar divām politiskajām partijām, negatīvi ietekmē Šikores kā Izmeklēšanas nodaļas vadītājas reputāciju.

Šikore par biroja lēmumu vērsās tiesā.

Administratīvā rajona tiesa 2017. gada 4. augustā nolēma pieteikumu apmierināt daļēji, atzīstot par prettiesisku pārsūdzēto lēmumu un uzliekot pienākumu iestādei atvainoties Šikorei. Savukārt Administratīvā apgabaltiesa ar 2018. gada 10. janvāra spriedumu pieteikumu apmierināja daļēji, atzīstot par prettiesisku pārsūdzēto lēmumu un uzliekot pienākumu birojam atlīdzināt Šikorei personisko kaitējumu 500 eiro un morālo kaitējumu 500 eiro, kā arī publiski atvainoties.

Augstākā tiesa (AT) 14. februārī secinājusi, ka pārsūdzētais apgabaltiesas spriedums atzīstams par tiesisku, bet kasācijas sūdzība – par noraidāmu.

Līdz ar to AT 14. februārī lēmusi atstāt negrozītu Administratīvās apgabaltiesas 2018. gada 10. janvāra spriedumu, bet KNAB kasācijas sūdzību noraidīt. Spriedums nav pārsūdzams.

Jau ziņots, ka KNAB tika veikta reorganizācija un ar KNAB nu jau bijušā priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu izveidota vērtēšanas komisija, kas konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

KNAB 16 darbiniekiem, kuru amata vietas reorganizācijā tikušas likvidētas, tika piedāvāts turpināt dienesta tiesiskās attiecības kādā no KNAB strukturālo izmaiņu rezultātā izveidotajiem amatiem. Vērtēšanas komisija konstatēja, ka darbinieki atbilst jaunizveidotajiem amatiem noteiktajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām, turklāt nevienam no minētajiem darbiniekiem netiek piedāvāts zemāks atalgojums.

Starp iepriekšminētajiem četriem darbiniekiem, ar kuriem dienesta tiesiskās attiecības tika izbeigtas, bija Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs, kurš patlaban ir Saeimas deputāts no Jaunās konservatīvās partijas, viņa vietnieks Mārtiņš Lode, Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Šikore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!