Foto: LETA

Pēc jaunā satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) šonedēļ publiski paziņotā, ka nacionālā aviokompānija "airBaltic" piedāvā VIP statusu valsts amatpersonām, par šo lidsabiedrības praksi ieinteresējies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), vēsta TV3.

Jaunais satiksmes ministrs Tālis Linkaits no "airBaltic" janvārī saņēma personīgi adresētu piedāvājumu sirsnīgāk iepazīties ar "airBaltic" pakalpojumu. Lai iepazīšanās būtu patīkama, Linkaita "airBaltic" lojalitātes kartei piemērota īpaša VIP pakalpojumu pakete. Kā bonusi minēta iespēja divas reizes gadā bez maksas ceļot biznesa klasē, iespēja izmantot VIP zāli, kā arī prioritāra reģistrācija un bezmaksas rokas bagāža. Ierindas pasažieriem būtu gadā jāveic vismaz 60 lidojumi, lai varētu saņemt minētos VIP pakalpojumus.

VIP privilēģijas aviokompānija "airBaltic" piedāvā ne tikai satiksmes ministram, bet visiem valdības ministriem, turklāt tas tiek darīts kopš 2009. gada. Lidsabiedrības prezidents Martins Gauss TV3 sacīja, ka tā kā ministri ir valsts svarīgākie pārstāvji un vārda nesēji, viņiem kā īpaši svarīgiem cilvēkiem tiek sūtīts piedāvājums. Taču izvēle, vai to pieņemt vai nē, ir pašu ziņā. Gauss gan neatklāja, kur ministri piedāvājumu ir saņēmuši, taču neslēpa, ka tādu ir vairākums.

Vaicāts, vai šādu piedāvājumu saņēmis premjers Krišjānis Kariņš, viņa birojā to kategoriski noliedza, kā arī norādīja, ka, būdams eiroparlamentārietis, regulāri lido uz Briseli un jau sen ir aviokompānijas zelta klients. Savukārt bijušais satiksmes ministrs Uldis Augulis atteicās atbildēt uz jautājumiem par "airBaltic" priekšrocību izmantošanu.

KNAB rakstiskā atbildē TV3 uzsver, ka šādu īpašu privilēģiju pieņemšanā no komersanta saskatāmas likuma pārkāpuma pazīmes, un birojs sācis informācijas pārbaudi par "airBaltic" piedāvājumu valsts amatpersonām. Arī organizācija par atklātību "Delna" par nepieļaujamu dēvē situāciju, ja minētās priekšrocības ministri izmanto privātām vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!