Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei par interviju raidījumam "Bez Cenzūras" izteikts rājiens, otrdien žurnālistiem apliecināja Strīķe.

Viņa norādīja, ka pati vēl nav iepazinusies ar KNAB šefa Normunda Vilnīša lēmumu. Strīķe vien īsumā pastāstīja - lēmumā pausts, ka viņa, bez Vilnīša atļaujas sniedzot interviju raidījumam, ir "nodarījusi morālo kaitējumu valstī".

Strīķe plāno ar lēmumu rūpīgi iepazīties un tad to pārsūdzēt.

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputāte Lolita Čigāne (V) izbraukuma sēdē, kas otrdien norisinājās KNAB, Vilnītim jautāja – kāpēc viņa vietniekus, kurus kā labus speciālistus tik augstu vērtē ārvalstīs, birojā par tādiem neuzskata un pret tiem rosina disciplinārlietas.

Vilnītis deputātei norādīja, ka cilvēks var būt labs speciālists kādā vienā jomā, bet, ja viņam ir uzdevums pildīt arī administratīvās funkcijas, bet viņš to nevēlas darīt un nedara, tad "vadītājam ir jārīkojas tā, kā es esmu rīkojies." Vilnītis, runājot par ierosinātajām disciplinārlietām pret vietniekiem, atkārotie norādīja, ka tie pārkāpuši iekšējo kārtību. KNAB šefs norādīja, ka Latvijā, ja cilvēks ir nemierā ar kādu lēmumu, viņš var vērsties tiesā. "Lai tad tiesa spriež taisnu tiesu," sacīja Vilnītis.

Jau vēstīts - Strīķei tiek pārmests, ka viņa bez Vilnīša saskaņojuma ir sniegusi intervijas trim medijiem - portālam "pietiek.com", TV3 raidījumam "Nekā personīga" un TV5 raidījumam "Bez cenzūras". Rīkojumā par disciplinārlietas sākšanu esot norādīts, ka Strīķe pārkāpusi biroja iekšējās darba kārtības noteikumus, proti, bez saskaņojuma pausts KNAB oficiālais viedoklis.

Konflikts KNAB, kas ilgst jau vairāk nekā gadu, saasinās aizvien vairāk. Gan Vilnītis, gan viņa vietnieki –Strīķe un Alvis Vilks - nāk klajā ar dažādiem paziņojumiem, dodot mājienus par katras puses iespējamiem pārkāpumiem.

Šobrīd prokuratūras paspārnē ir izveidota darba grupa, kura vērtē Vilnīša atbilstību ieņemamajam amatam. Šādu komisiju rosināja veidot ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un valdība ierosinājumu atbalstīja.

Konflikts un spriedze birojā auga pēc biroja operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša paziņojuma Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē, ka Vilnītis prettiesiski un bez pamata lūdzis noklausīties politiķu sarunas. Jurašs neprecizēja kādus politiķus Vilnītis vēlējies noklausīties un kad tas noticis, un kad par to informēta prokuratūra. Vilnītis teikto noliedz un sauc par apmelojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!